Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση άνω του 5% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η βλάβη από ρωγμή σε αγωγό στη Νορβηγία φαίνεται ότι διορθώνεται και οι παίκτες στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ολλανδίας παίζουν ανάποδα στοιχήματα μετά το πρόσφατο άλμα. Εξαρτημένη η Ευρώπη από τις εισαγωγές.

Πτώση άνω του 5% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά μετά την είδηση ότι μια διακοπή λειτουργία στη Νορβηγία που επηρεάζει τις εξαγωγές του ορυκτού καυσίμου και ώθησε στα ύψη τις τιμές τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να αποκατασταθεί πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή.

Η είδηση αμβλύνει τις ανησυχίες για την κρίση εφοδιασμού, αλλά η διακοπή λειτουργίας στη Νορβηγία ήταν μια νέα υπενθύμιση της σημαντικής εξάρτησης της Ευρώπης από το νορβηγικό φυσικό αέριο.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας , έπεφτε πάνω από 5% στα 34,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα συμβόλαια Αυγούστου.

Η διακοπή λειτουργίας ανέβασε χθες τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα ύψη των 38,56 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Η Gassco, η νορβηγική κρατική εταιρεία, απέδωσε τη διακοπή σε βλάβη που προκάλεσε ρωγμή σε αγωγό δύο ιντσών στην υπεράκτια πλατφόρμα Sleipner Riser της Equinor.

Σημειώνεται πως και οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν. Υποχώρησαν κατά 2%, με το Brent να πηγαίνει στα 76,84 δολάρια, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό υποχώρησε κατά το ίδιο ποσοστό στα 72,70 δολάρια.

Τα κράτη του ΟΠΕΚ+ (το καρτέλ πετρελαίου και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία) αποκάλυψαν την Κυριακή ότι θα καταργήσουν σταδιακά τις περικοπές παραγωγής μετά τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v