Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκεοργκίεβα: Η επιβολή δασμών το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η επανεμφάνιση της «αγάπης» για τους δασμούς μπορεί να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία ώς και 7% από το ΑΕΠ, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Γκεοργκίεβα: Η επιβολή δασμών το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς «ομαλή προσγείωση», ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα και επίκεινται μειώσεις επιτοκίων, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι η επιβολή εμπορικών περιορισμών αποτελεί το πιο ανησυχητικό ρίσκο για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

«Το εμπόριο επιβραδύνεται ακόμα περισσότερο από ότι θα επιβραδυνόταν σε διαφορετική περίπτωση» σημείωσε η κα. Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στο CNBC. 

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι οι δασμοί μπορεί να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία από 0,2% του ΑΕΠ στο καλύτερο δυνατό σενάριο ώς και 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο χειρότερο δυνατό σενάριο. 

Το ΔΝΤ έχει καταγράψει τριπλασιασμό των εμπορικών περιορισμών την τελευταία χρονιά, από 1.000 σε 3.000, και τα δύο τρίτα από τους δασμούς αυτούς δεν είναι δικαιολογημένοι, υποστήριξε η κα. Γκεοργκίεβα. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε να υιοθετείται κακήν κακώς η βιομηχανική πολιτική παντού» πρόσθεσε, αναφερόμενη κατά κύριο λόγο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα. 

«Τα μισά από τα μέτρα βιομηχανικής πολιτικής προέρχονται από αυτά τα μέρη και όταν αναλύσαμε τους δασμούς βρήκαμε ότι μόνο το ένα τρίτο ήταν δικαιολογημένοι» σημείωσε. 

«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι που επανεμφανίστηκε αυτή η αγάπη για τους δασμούς» ανέφερε. «Η παγκοσμιοποίηση δεν είχε οφέλη για όλους» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v