Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν παρατείνουν σύμβαση για φυσικό αέριο έως το 2030

Καλύπτει την παράδοση 3,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία μέχρι το 2030

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν παρατείνουν σύμβαση για φυσικό αέριο έως το 2030

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να παρατείνουν τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, που θα λήξει στα τέλη του τρέχοντος έτους, έως το 2030, παραδίδοντας αέριο από το Τουρκμενιστάν στην Τουρκία, είπε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar.

Η παρατεταμένη συμφωνία φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας καλύπτει την παράδοση 3,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (κ.μ.) φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία μέχρι το 2030, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της SOCAR στο Μπακού.

Εκτός από τη συμφωνία μεταξύ του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της Τουρκίας BOTAS και της αζερικής εταιρείας παροχής φυσικού αερίου, υπογράφηκαν τέσσερις συμφωνίες μεταξύ της BOTAS και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR για την παράδοση και την ανταλλαγή φυσικού αερίου.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι συμφωνίες υπογράφηκαν στην Ενεργειακή Εβδομάδα στο Μπακού, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο του Bayraktar.

"Με τις τέσσερις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της BOTAS και της SOCAR, το αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και το Nakhchivan μέσω Τουρκίας και το αέριο του Τουρκμενιστάν θα παραδοθεί στη χώρα μας", είπε ο Bayraktar.

Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες εισαγωγής και τις τιμές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2021 μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος του 2024.

Βάσει χωριστής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, η Τουρκία λαμβάνει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TANAP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v