Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για το χρηματιστήριο της Ινδίας, μικρότερη η πλειοψηφία Μόντι

Τα exit poll που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο μετά το τέλος της ψηφοφορίας προέβλεπαν ότι η κυβερνώσα συμμαχία θα κερδίσει μεταξύ 353 και 401 έδρες. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πιο περιορισμένη νίκη.

Βουτιά για το χρηματιστήριο της Ινδίας, μικρότερη η πλειοψηφία Μόντι

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι αναμένεται να κερδίσει μια ιστορική τρίτη θητεία στην εξουσία, αφού η μερική καταμέτρηση ψήφων που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι το κόμμα του Bharatiya Janata και οι εταίροι του βρίσκονται σε πορεία επανεκλογής, με μικρότερη πλειοψηφία, όμως, από αυτή που αναμένονταν προηγουμένως.

Το BJP και οι σύμμαχοί του στην Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία προηγούνται σε τουλάχιστον 293 από τις 543 έδρες στην Κάτω Βουλή της Ινδίας, επιτρέποντας να εξασφαλίσει μια τρίτη πενταετή θητεία και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι πρώτες τάσεις έδειξαν ότι η αντιπολιτευόμενη συμμαχία ΙΝΔΙΑ, με επικεφαλής το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο και αναμένεται να λάβει 229 έδρες.

Τα exit poll που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο μετά το τέλος της ψηφοφορίας προέβλεπαν ότι η κυβερνώσα συμμαχία θα κερδίσει μεταξύ 353 και 401 έδρες. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Modi και το BJP προέβλεψαν ότι το NDA θα κέρδιζε έως και 400 έδρες.

Εάν επιβεβαιωθεί, η νίκη θα κάνει τον Μόντι τον πρώτο πρωθυπουργό της Ινδίας που θα υπηρετήσει τρεις συνεχόμενες θητείες από τον ηγέτη της ανεξαρτησίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού και θα τον εξουσιοδοτήσει να συνεχίσει το σχέδιό του για αναμόρφωση της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ωστόσο, μια μικρότερη πλειοψηφία θα έκανε τον πανίσχυρο Ινδό ηγέτη πιο ευάλωτο για τους μικρότερους συμμάχους του στο NDA από πριν.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Nifty 50 σημείωσε πτώση 5% την Τρίτη, λόγω της πτώσης των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποδομές, μια κρίσιμη πρωτοβουλία πολιτικής στο πλαίσιο του BJP. Το χρηματιστήριο της Ινδίας είχε σημειώσει ρεκόρ τη Δευτέρα, αφού οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι ο Μόντι θα κέρδιζε άνετα.

Οι μετοχές των Adani Ports, Adani Enterprises και Oil and Natural Gas Corporation είχαν απώλειες, με πτώση 15%, 14,5% και 10% αντίστοιχα.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αργά το απόγευμα της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης. Τα αποτελέσματα ήταν το αποκορύφωμα μιας κλιμακωτής διαδικασίας ψηφοφορίας έξι εβδομάδων που ξεκίνησε τον Απρίλιο.

Η ψηφοφορία στην Ινδία διεξάγεται σε φάσεις λόγω των προκλήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας σε μια χώρα με πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια κάτοικους. Η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας είπε ότι 642 εκατομμύρια από σχεδόν 1 δισεκατομμύριο εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v