Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά από δύο κατευθύνσεις δέχεται ο Νετανιάχου

Τα ακροδεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απειλούν με αποχώρηση, αν δεχτεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Αλλοι πιέζουν προς αντίθετη κατεύθυνση, λόγω ομήρων.

Πυρά από δύο κατευθύνσεις δέχεται ο Νετανιάχου

Ο δεξιός συνασπισμός του Ισραήλ συγκρούστηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με αφορμή το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς, με τον υπερεθνικιστή υπουργό Οικονομικών Β. Σμότριτς να απειλεί να εκδιώξει τον Μπ. Νετανιάχου «με όλη τη δύναμη και την επιθετικότητα», εάν ο πρωθυπουργός το αποδεχτεί.

Ο Σμότριτς, ο οποίος ηγείται μιας από τις δύο ακροδεξιές ομάδες στον πεντακομματικό συνασπισμό του Νετανιάχου, είπε ότι η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή είναι «επικίνδυνη» και «μη δεσμευτική για την ισραηλινή κυβέρνηση».

«Εάν, Θεός φυλάξοι, η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει αυτή την προσφορά παράδοσης, δεν θα είμαστε μέρος της και θα εργαστούμε για να αντικαταστήσουμε την αποτυχημένη ηγεσία με μια νέα», δήλωσε ο Σμότριτς έξω από την Κνεσέτ.

Ηταν η τελευταία εκδήλωση οργής από τους ακροδεξιούς συμμάχους του Νετανιάχου για μια πιθανή συμφωνία και ήρθε αφού ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι του απέκρυψε λεπτομέρειες και απείλησε επίσης να διαλύσει την κυβέρνηση.

«Μιλάμε για ένα προσχέδιο μιας απερίσκεπτης συμφωνίας, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ -με μια προσπάθεια να εξωραϊστεί αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπεν-Γκβιρ.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν η Χαμάς ηττηθεί και οι όμηροι που κρατά στη Γάζα απελευθερωθούν. Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας πιέσεις και από μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού του που τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας, δεν την απορρίπτει εντελώς.

Ο Γιτζάκ Γκολντνόπφ, ηγέτης του United Torah Judaism, μιας από τις δύο υπερορθόδοξες ομάδες στον συνασπισμό του Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει κάθε πρόταση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων», λέγοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα μεγαλύτερο από την αξία της ζωής».

Στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε «να σταματήσει με σκοπό την επιστροφή των ομήρων», αλλά αυτό που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από «περαιτέρω συζητήσεις», προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν δεν είχε αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας.

Σε μεταγενέστερη δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται με αμέτρητους τρόπους για να επιστρέψουν οι όμηροι».

«Έχουμε κάνει πολύ δρόμο για να τους επιστρέψουμε ενώ τηρούμε τους στόχους του πολέμου, πρώτα και κύρια την εξάλειψη της Χαμάς», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v