Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κανόνι του FTI και πώς επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό

(upd2) Περίπου 7.500 οι ταξιδιώτες σήμερα στη χώρα μας με πακέτα από τον γερμανικό τουρ οπερέιτορ. Προπληρωμένα τα ξενοδοχεία. Ακυρες οι κρατήσεις από 5 Ιουνίου. Υπάρχουν παλαιότερες οφειλές της τάξης του 1,8 εκατ.

Το κανόνι του FTI και πώς επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό

Ο γερμανικός tour operator  FTI δήλωσε σήμερα ότι υποβάλλει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές και τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, θα ακυρωθούν ή θα περιοριστούν. Σε ότι αφορά τη χώρα μας μάλιστα ο όμιλος έχει ενημερώσει ότι από τις 5 Ιουνίου οι κρατήσεις που υπάρχουν σε ξενοδοχεία είναι άκυρες.

Ο Όμιλος FTI, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, δήλωσε η μητρική εταιρεία FTI Touristik GmbH, κατέθεσε αίτηση για την έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας σε δικαστήριο του Μονάχου.

Από την ανακοίνωση τον Απρίλιο ότι θα εισέλθει μια κοινοπραξία επενδυτών, «τα στοιχεία για τις κρατήσεις είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

«Επιπλέον, πολλοί προμηθευτές έχουν επιμείνει σε προκαταβολές», πρόσθεσε. «Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να γεφυρωθεί μέχρι το κλείσιμο της διαδικασίας με τους επενδυτές», καθιστώντας την κατάθεση αίτησης αφερεγγυότητας νομική αναγκαιότητα.

Η εταιρεία δηλώνει ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά «τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει πιθανότατα δεν θα είναι πλέον δυνατά ή μόνο εν μέρει δυνατά από την Τρίτη».

Δημιουργήθηκε ένας ιστότοπος υποστήριξης και μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για τους πελάτες που επηρεάστηκαν. Ο Όμιλος FTI με έδρα το Μόναχο έχει πάνω από 11.000 υπαλλήλους.

Το αντίκτυπο

Μιλώντας στο Cretalive ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του.

«Υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες στο νησί αυτή την ώρα και πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν πίσω με ασφάλεια. Δυστυχώς τέτοιες εξελίξεις είναι άσχημες για όλη την αγορά καθώς πτωχεύει ο τρίτος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη. Ενας tour operator με πολλούς προμηθευτές στην Κρήτη ενώ υπάρχουν και υπόλοιπα από την περσινή χρονιά. Δυστυχώς είναι λυπηρές και καταστροφικές για την αγορά αυτές οι εξελίξεις καθώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη τουριστική αγορά. Μέλημα είναι να υπάρξουν τα μικρότερα δυνατόν προβλήματα στους επαγγελματίες του νησιού και πως θα επιστρέψουν στις χώρες τους όσοι ξένοι επισκέπτες βρίσκονται στην Κρήτη από το συγκεκριμένο πρακτορείο».

 

Προκαταβολικά πληρωμένοι οι περισσότεροι ξενοδόχοι

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις. Ηδη το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI. Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v