Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωγός φυσικού αερίου δοκιμάζει τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας

Η Μόσχα θεωρεί παράλογες τις απαιτήσεις του Πεκίνου αναφορικά με την τιμή αγοράς αερίου μέσω νέου αγωγού. Πονοκέφαλος για την Gazprom η εύρεση πελατών.

Αγωγός φυσικού αερίου δοκιμάζει τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να συνάψει μια σημαντική συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα έχουν ναυαγήσει, λόγω αυτού που θεωρεί η Μόσχα ως παράλογες απαιτήσεις του Πεκίνου για τα επίπεδα τιμών και ποσότητας αγορών, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η σκληρή στάση του Πεκίνου για τον αγωγό Power of Siberia 2 υπογραμμίζει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άφησε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ολοένα και περισσότερο εξαρτημένο από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για οικονομική υποστήριξη.

Οι πηγές είπαν στους Financial Τimes ότι η Κίνα είχε ζητήσει να πληρώσει κοντά στις βαριά επιδοτούμενες εγχώριες τιμές της Ρωσίας και δεσμευόταν να αγοράσει μόνο ένα μικρό κλάσμα της προγραμματισμένης ετήσιας χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου του αγωγού.

Η έγκριση για τον αγωγό θα μπορούσε να αλλάξει τη δύσκολη θέση της Gazprom, του κρατικού μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, συνδέοντας την κινεζική αγορά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία που κάποτε προμήθευαν την Ευρώπη.

Η Gazprom υπέστη ζημία 629 δισ. Rbs (6,9 δισ. δολάρια) πέρυσι, τη μεγαλύτερη σε τουλάχιστον ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη στην προσπάθεια να βρει εναλλακτικές απέναντι στη ρωσική ενέργεια.

Ενώ η Ρωσία έχει επιμείνει ότι είναι σίγουρη για τη συμφωνία για το Power of Siberia 2 «στο εγγύς μέλλον», δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι το αδιέξοδο ήταν ο λόγος που ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δεν είχε συμμετάσχει στον Πούτιν στην επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στο Πεκίνο, τον προηγούμενο μήνα.

Ο Μίλερ, ο οποίος αντ' αυτού ήταν σε ένα ταξίδι στο Ιράν, θα ήταν απαραίτητος για οποιεσδήποτε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Κίνα και η απουσία του ήταν «υψηλά συμβολική», δήλωσε η Τατιάνα Μίτροβα, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η συμφωνία για τον αγωγό ήταν ένα από τα τρία βασικά αιτήματα που έκανε ο Πούτιν στον Σι όταν συναντήθηκαν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Τα άλλα δυο ήταν η μεγαλύτερη δραστηριότητα κινεζικών τραπεζών στη Ρωσία και η μη συμμετοχή της Κίνας στην ειρηνευτική διάσκεψη που διοργανώνει η Ουκρανία αυτόν τον μήνα.

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Κίνα ήδη πληρώνει στη Ρωσία λιγότερα για φυσικό αέριο από ό,τι στους άλλους προμηθευτές της, με μέση τιμή 4,4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σε σύγκριση με 10 δολάρια για τη Μιανμάρ και 5 δολάρια για το Ουζμπεκιστάν, υπολόγισαν οι ερευνητές της CGEP από τα τελωνειακά δεδομένα 2019-21.

Τα ίδια χρόνια η Ρωσία εξήγαγε φυσικό αέριο στην Ευρώπη με περίπου 10 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ρωσική κεντρική τράπεζα.

Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν στα 22 bcm το 2023 από 230 bcm κατά μέσο όρο ετησίως τη δεκαετία πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω όταν λήξει η συμφωνία μεταφοράς με την Ουκρανία στο τέλος του τρέχοντος έτους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v