Μπάιντεν: Σχέδιο ειρήνευσης τριών φάσεων από Ισραήλ

Θετική εμφανίζεται η Χαμάς στη νέα ειρηνευτική πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος. Μήνυμα Μπάιντεν στους Ισραηλινούς να «κάνουν ένα βήμα πίσω». Τι περιλαμβάνει η κάθε φάση. Αντίδραση Τελ Αβίβ.

Μπάιντεν: Σχέδιο ειρήνευσης τριών φάσεων από Ισραήλ

Οι ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες σε μια κατάπαυση πυρός και σε μια βιώσιμη λήξη του πολέμου στη Γάζα, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του για τη Μέση Ανατολή, κατά το οποίο παρουσίασε ένα νέο σχέδιο ειρήνευσης που παρουσίασε το Ισραήλ το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Το σχέδιο έχει διαβιβαστεί στο Κατάρ και στη Χαμάς.

Όπως ανέφερε ο Μπάιντεν, η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας. 

Οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφερε ο Μπάιντεν. 

Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν για να φτάσουν στη δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Στη φάση αυτή θα υπάρξει απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατάει η Χαμάς και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως.

Αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν πάνω από έξι εβδομάδες, τότε η κατάπαυση πυρός θα παραταθεί, διευκρίνισε. 

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, υπογράμμισε ο Μπάιντεν. 

«Η πρόταση είναι τώρα στο τραπέζι και είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει μια επίθεση σαν αυτή της 7ης Οκτωβρίου. Ξέρω ότι κάποιοι στο Ισραήλ δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στην κυβέρνηση. Καλώ την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει αυτή την πρόταση παρά τις όποιες πιέσεις. Καλώ τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή. Το Ισραήλ κινδυνεύει να απομονωθεί ακόμα περισσότερο. Μια συμφωνία σαν και αυτήν θα οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές Ισραήλ» δήλωσε ο Μπάιντεν. 

Η Χαμάς πρέπει να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί μια πραγματική κόλαση και ότι έχουν πεθάνει πάρα πολλοί άμαχοι. 

«Ώρα να τελειώσει ο πόλεμος» κατέληξε ο Μπάιντεν.

Θετική η Χαμάς 

Η παλαιστινιακή Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση τη νύχτα της Παρασκευής, αναφέροντας ότι βλέπει θετικά την πρόταση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η αντίδραση

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχουν ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε διαπραγματευτές να παρουσιάσουν πρόταση για επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.  Ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, μεταξύ αυτών την επιστροφή όλων των ομήρων και την καταστροφή της Χαμάς. 

«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία επιστροφής των ομήρων μας το γρηγορότερο δυνατό και εργάζεται για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών ικανοτήτων της Χαμάς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η νέα πρόταση για τη Γάζα παρουσιάστηκε στη Χαμάς την Πέμπτη. Η πρόταση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν που πρότεινε η Χαμάς πριν από μερικές εβδομάδες, τόνισε ο αξιωματούχος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v