Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμός: Ανάσα για την Ελλάδα, πονοκέφαλος με 2,6% για την ευρωζώνη

Την ανηφόρα πήρε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Πάτησαν γκάζι οι τιμές σε Γερμανία και Γαλλία. Αντίθετα, μεγάλη πτώση καταγράφηκε στη χώρα μας.

Πληθωρισμός: Ανάσα για την Ελλάδα, πονοκέφαλος με 2,6% για την ευρωζώνη

Μεγάλη πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάιο καθώς, σύμφωνα με τη Eurostat, διαμορφώθηκε στο 2,3%, από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όπου σκαρφάλωσε στο 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο. Η επιτάχυνση θολώνει περαιτέρω τις προοπτικές για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο δομικός πληθωρισμός ευρωζώνης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες, επιταχύνοντας στο 2,9%.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Στο 2,8% αυξήθηκε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Τον Απρίλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,4%. 

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,2% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε μηνιαία.

Πρώτη φορά φέτος πάτησε γκάζι στη Γαλλία

Πρώτη φορά φέτος επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία -αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, αφού παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.

Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6%, σε έρευνα του Bloomberg.

Η επιτάχυνση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,8%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Insee.

 

Τρίτο μήνα γκάζωσε στην Ισπανία

Για τρίτο μήνα επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καθώς η ανάκληση της κυβερνητικής στήριξης για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης συνέχισε να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

Η μέτρηση του Μαΐου διαμορφώθηκε στο 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη. Αυτό είναι υψηλότερο από το 3,4% του Απριλίου και λίγο υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση του 3,7% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Εξαιρώντας την ενέργεια και ορισμένα κόστη τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v