Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Αύξηση 5,7% του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ είπε ότι χάρη στις βασισμένες σε κανόνες πολιτικές, η χώρα οδεύει προς πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη φέτος. Αγκάθι ο πληθωρισμός.

Τουρκία: Αύξηση 5,7% του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε 5,7% το πρώτο τρίμηνο, συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, καθώς η επιθετική νομισματική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας ενόψει της εκτίναξης του πληθωρισμού που αναμένεται να φτάσει το 75%, επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,15% το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι προβλέψεις που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4% φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ είπε ότι χάρη στις βασισμένες σε κανόνες πολιτικές, η χώρα οδεύει προς πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη φέτος.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε ετησίως κατά 4,5% το 2023 και 4% το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, παρά την επιβράδυνση των κύριων εμπορικών εταίρων και τους καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v