Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ περιμένουν οι αναλυτές

Οι οικονομολόγοι αναμένουν την πρώτη περικοπή την επόμενη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία, σύμφωνα με έρευνα.

Πόσες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ περιμένουν οι αναλυτές

Υποβαθμίζουν τις προσδοκίες τους οι οικονομολόγοι για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μετά την έναρξη της περικοπής τους την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η πρώτη από τις έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων -που σήμερα βρίσκεται στο 4%- θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα βήμα λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν πριν από τον τελευταίο καθορισμό της πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου τον Απρίλιο.

Έκτοτε, οι αξιωματούχοι με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια μείωση τον Ιούνιο, που θα έφερνε την ΕΚΤ να κινείται πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας. Όμως, η απροσδόκητα ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι ισχυρές μισθολογικές πιέσεις και οι ανοδικοί κίνδυνοι στις ήδη αβέβαιες προοπτικές του πληθωρισμού τροφοδοτούν τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα.

Γεράκια όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, προτού εξετάσουν μια δεύτερη κίνηση, και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια διστακτική Fed θα περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ.

«Είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς γιατί είναι τόσο σίγουροι ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για περικοπές, ενώ δεν παρέχουν καμία καθοδήγηση για περαιτέρω περικοπές», δήλωσε ο Hugo Le Damany, οικονομολόγος της AXA Investment Managers. Βλέπει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη νομισματική χαλάρωση τον επόμενο Ιούνιο, μετά από μόλις πέντε βήματα και με το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75%.

Οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης, ακολουθούμενος από τις επιπτώσεις των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v