Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμάς: Ετοιμη για εφ' όλης της ύλης συμφωνία με το Ισραήλ

Προτείνει πλήρη ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους, αρκεί το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο. «Μέχρι τότε δεν συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις που εκμεταλλεύεται η "δύναμη κατοχής"». Ισραήλ-Αίγυπτος ανοίγουν το πέρασμα στη Ράφα.

Χαμάς: Ετοιμη για εφ όλης της ύλης συμφωνία με το Ισραήλ

Η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε «πλήρη συμφωνία», που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους, εφόσον το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα», σύμφωνα με δήλωση της παλαιστινιακής οργάνωσης που μεταδίδει το Reuters.

Εως τότε, σημειώνει χαρακτηριστικά η οργάνωση, δεν θα συμμετέχει σε μια διαδικασία συνομιλιών την οποία, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιεί προσχηματικά η ισραηλινή πλευρά για να συνεχίζει τις αιματηρές πολύνεκρες επιχειρήσεις της στη Γάζα.

 

 

Η ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο όνομα του Αλάχ, ο Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς έχει δείξει ευελιξία και θετικό πνεύμα στις προσπάθειες των μεσολαβητών σε όλους τους προηγούμενους γύρους έμμεσων διαπραγματεύσεων, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση έγκρισης της πρότασης των μεσολαβητών στις 6 Μαΐου.

Ωστόσο, η δύναμη κατοχής χρησιμοποίησε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως κάλυμμα για να συνεχίσει την επιθετικότητα και τις σφαγές της εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας. Ανταποκρίθηκε στη θετική μας στάση εισβάλλοντας στην πόλη Ράφα και καταλαμβάνοντας το μεθοριακό πέρασμα, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες των μεσολαβητών.

Το κίνημα της Χαμάς και οι παλαιστινιακές ομάδες δεν θα δεχτούν να γίνουν μέρος αυτής της πολιτικής συνέχισης των διαπραγματεύσεων εν μέσω επιθετικότητας, δολοφονιών, πολιορκίας, πείνας και γενοκτονίας κατά του λαού μας.

Ενημερώσαμε σήμερα τους μεσολαβητές για τη σαφή θέση μας ότι, εάν η κατοχή σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά της εναντίον του λαού μας στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει πλήρεις ανταλλαγές».

Συμφωνία να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά το συνοριακό πέρασμα της Ράφας στη νότια Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, για πρώτη φορά αφότου ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του περάσματος στις 7 Μαΐου, αναφέρει ο δημόσιος ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ και στις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ συμφώνησε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από το πέρασμα για να επιτρέψει την επαναλειτουργία του, και αντ' αυτού θα αναζητήσει διεθνή φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη.

Μέχρι να γίνει αυτό, φέρεται να συμφώνησε να δοθεί ο προσωρινός έλεγχος της συνοριακής διέλευσης σε Παλαιστίνιους που έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν δεσμούς με τη Χαμάς, μεταδίδουν οι Times of Israel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v