Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 29% των Ουκρανών

Κατά 1,8 εκατομμύριο αυξήθηκαν οι φτωχοί εν μέσω πολέμου στη χώρα. Ο καίριος ρόλος της δυτικής χρηματοδότησης που απέτρεψε το πλήρες ναυάγιο, οι παροχές εκπαίδευσης και υγείας και τα... εύσημα στην ουκρανική κυβέρνηση.

Παγκόσμια Τράπεζα: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 29% των Ουκρανών

Ο αριθμός των Ουκρανών που ζουν στη φτώχεια έχει αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια από το 2020 και ανέρχεται στο 29% του πληθυσμού, καθώς η εισβολή της Ρωσίας καταστρέφει την οικονομία της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν η Ουκρανία δεν είχε λάβει σημαντική ξένη στήριξη για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με τον Αρουπ Μπανέρτζι, περιφερειακό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη.

«Αν οι διεθνείς εταίροι, ειδικά οι ΗΠΑ, δεν είχαν στοιχηθεί πίσω απ' αυτές τις κοινωνικές δαπάνες, θα υπήρχαν τρία εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στη φτώχεια», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βασίζεται σε μηνιαίες τηλεφωνικές έρευνες σε έως και 2.000 νοικοκυριά, εκτιμά ότι περίπου 9 εκατομμύρια Ουκρανοί ζούσαν στη φτώχεια πέρυσι. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε περίπου 32 εκατομμύρια.

Η αύξηση της φτώχειας οφείλεται στη μείωση της απασχόλησης, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των ενηλίκων που εργάζονταν πριν από τον πόλεμο έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Ουκρανών που ερωτήθηκαν δεν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα κάποια στιγμή τον Ιούνιο του 2023, αν και η ανάκαμψη της ανάπτυξης και η επιβράδυνση του πληθωρισμού βοήθησαν στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Μπανέρτζι είπε ότι η νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ μετά από μήνες καθυστέρησης συνιστά «φανταστικά» νέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητα της Ουκρανίας να καταβάλλει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Η έκθεση έδειξε ότι το 85-92% των κλινικών στην Ουκρανία εξακολουθούσαν να λειτουργούν πλήρως το 2023, παρά τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις.

Επίσης, το 89% των παιδιών ηλικίας 6-18 ετών συνεχίζει το σχολείο, αν και σε περιοχές ενεργών εχθροπραξιών το 72% φοιτά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το 97% των συντάξεων και το 85% των κοινωνικών επιδομάτων καταβλήθηκαν εγκαίρως, βασικός παράγοντας για την αποφυγή ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας.

Ο Μπανέρτζι πρόσθεσε, τέλος, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ουκρανίας παραμένει η ασφάλεια και ο τερματισμός του πολέμου, ωστόσο υποστήριξε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση της οικονομίας υπό τις δεδομένες συνθήκες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία ή οικονομική ανάπτυξη χωρίς φυσική ασφάλεια», είπε. «Αλλά δεν έχω δει ποτέ κυβέρνηση να έχει κάνει τόσα πολλά με τόσα λίγα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v