Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ρόλος Αζερμπαϊτζάν στο αντάρτικο της Γαλλικής Πολυνησίας

Το Μπακού φιλοξενεί σύνοδο αυτονομιστών των γαλλικών υπερπόντιων κτήσεων, με αντικείμενο το «δικαίωμα στην αποαποικιοποίηση». Η αιτίαση περί πυρηνικών δοκιμών και η πρόσφατη κρίση στη Νέα Καληδονία.

Ο ρόλος Αζερμπαϊτζάν στο αντάρτικο της Γαλλικής Πολυνησίας

Το Αζερμπαϊτζάν υποδέχτηκε σήμερα τους αυτονομιστές ηγέτες της Γαλλικής Πολυνησίας, σε μια σύνοδο με αντικείμενο «το δικαίωμα στην αποαποικιοποίηση», με κίνδυνο να πυροδοτήσει νέες εντάσεις, αφού το Παρίσι κατηγορεί ήδη το Μπακού για «ανάμιξη» στη Νέα Καληδονία.

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν προσκάλεσε δημοσιογράφους στη σύνοδο. Παρόντα ήταν στελέχη του αυτονομιστικού κόμματος της Ταϊτής Tavini Huiraatira. «Σήμερα είμαστε απομονωμένοι λόγω της αποικιοκρατικής πολιτικής της Γαλλίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Βικτόρ Μααμαατουαϊαχουτάπου. «Από πολιτική άποψη, είμαστε ένα νέο έθνος και χρειαζόμαστε τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι θέλει «να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές» στην Πολυνησία.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν Αλί Χουσεϊνλί, που συμμετείχε στη σύνοδο, διαβεβαίωσε ότι «η ανεπάρκεια των διεθνών νομικών μηχανισμών παρεμποδίζει την απελευθέρωση των γαλλικών αποικιών».

Η σύνοδος αυτή διεξάγεται ενώ το Μπακού κατηγορείται από τη Γαλλία για «ανάμιξη» στα γεγονότα της Νέας Καληδονίας. Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι το Αζερμπαϊτζάν διέδωσε «μαζικά και συντονισμένα» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο που ανέφερε ότι η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε τους αυτονομιστές διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών στην υπερπόντια γαλλική κτήση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τον Ιούλιο του 2023 το Αζερμπαϊτζάν είχε και πάλι προσκαλέσει αυτονομιστές από τη Μαρτινίκα, τη Γουιάνα, τη Νέα Καληδονία και τη Γαλλική Πολυνησία για σύνοδο στο Μπακού. Τότε δημιουργήθηκε η «Ομάδα πρωτοβουλίας του Μπακού» με δεδηλωμένο στόχο να στηρίξει «τα αντιαποικιοκρατικά κινήματα».

Ο Αμπάς Αμπάσοφ, ο διευθυντής αυτής της ομάδας, την οποία στηρίζει η κυβέρνηση, συναντήθηκε την Τετάρτη με την αντιπροσωπεία της Γαλλικής Πολυνησίας στο Μπακού, όπως μετέδωσε το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων Trend News Agency.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, εν μέσω των αιματηρών ταραχών μεταξύ αυτοχθόνων και γαλλικής αστυνομίας στη Νέα Καληδονία, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν κατηγόρησε ευθέως το Αζερμπαϊτζάν για παρέμβαση στο γαλλικό αρχιπέλαγος.

«Δεν είναι φαντασία, είναι πραγματικότητα», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση France 2. «Αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν αλλά και η Κίνα επωφελούνται από το παραμικρό ελάττωμα στις κοινωνίες μας, αρπάζουν την ευκαιρία για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και να δημιουργήσουν χάος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Deutsche Welle 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v