Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Με ελληνικό άρωμα βραβεία έργων πολιτιστικής κληρονομιάς

«Τα βραβεία προβάλλουν την εξαιρετική σημασία των υποδειγματικών έργων και των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς», δήλωσε η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Ιλιάνα Ιβάνοβα.

Κομισιόν: Με ελληνικό άρωμα βραβεία έργων πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra, το σημαντικότερο δίκτυο για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, ανακοίνωσαν τα 26 έργα που κέρδισαν τα υψηλού κύρους βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς φέτος.

Με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς διακρίθηκαν 22 εξαιρετικά έργα από κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ με Βραβείο Europa Nostra διακρίθηκαν 4 έργα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιλιάνα Ιβάνοβα, Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, συνεχάρη τους νικητές και τις νικήτριες λέγοντας τα εξής:

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ο συλλογικός θησαυρός μας, μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν και το παρόν μας με το μέλλον μας. Κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και την καθημερινή μας ζωή, καλλιεργώντας το αίσθημα του ανήκειν και της ταυτότητας. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τα Βραβεία Europa Nostra προβάλλουν την εξαιρετική σημασία των υποδειγματικών έργων και των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς μας. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους φετινούς νικητές και νικήτριες για τα εκπληκτικά τους επιτεύγματα».

Οι νικητές και οι νικήτριες θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 7 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της φετινής συνόδου κορυφής για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Ρουμανικό Αθήναιο στο Βουκουρέστι, ένα κτίριο το οποίο πρόσφατα έλαβε «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σε αναγνώριση της σημασίας του. Ανάμεσα στα φετινά βραβευθέντα έργα θα επιλεγούν τα έργα που θα λάβουν το Μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο του Κοινού, τα οποία θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής και θα λάβουν έπαθλο 10.000 ευρώ έκαστο. Η σύνοδος κορυφής, την οποία διοργανώνει η Europa Nostra με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Οκτωβρίου.

Οι υπερασπιστές και οι λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ανακαλύψουν τα νικητήρια έργα και να ψηφίσουν διαδικτυακά για το φετινό Βραβείο του Κοινού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία και τα νικητήρια έργα είναι διαθέσιμες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v