Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Στα €63 δισ. ανεβάζει το κόστος του πολέμου η κεντρική τράπεζα

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν, προειδοποίησε να μη δοθεί στον στρατό «λευκή επιταγή» όσον αφορά τις δαπάνες.

Ισραήλ: Στα €63 δισ. ανεβάζει το κόστος του πολέμου η κεντρική τράπεζα

Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς αναμένεται να κοστίσει στο Ισραήλ έως και 63 δισ. ευρώ, εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν

Μιλώντας σε διάσκεψη, ο Γιαρόν προειδοποίησε ότι το κόστος του πολέμου είναι «σημαντικό» και παρουσιάζει δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, ο μελλοντικός αμυντικός προϋπολογισμός για την ασφάλεια αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα σε μόνιμη βάση και να έχει μακροοικονομικό αντίκτυπο, τόνισε, προειδοποιώντας να μη δοθεί στον στρατό «λευκή επιταγή».

«Μια ευημερούσα οικονομία απαιτεί ασφάλεια και η ασφάλεια απαιτεί μια ευημερούσα οικονομία. Επομένως, ο πόλεμος δεν πρέπει να συνοδευτεί από μια λευκή επιταγή για μόνιμες αμυντικές δαπάνες και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες», υποστήριξε στο College of Management Academic Studies.

Όπως μεταδίδουν οι Τimes of Israel, η ανάλυση για το κόστος του πολέμου δείχνει ότι σχεδόν το ήμισυ των 63 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας και 9,5 δισ. ευρώ για τις μη στρατιωτικές δαπάνες έως το 2025, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εκκένωσης αμάχων και παροχή στέγης για τους εκτοπισμένους, καθώς και άλλες ζημιές.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει άλλα 8,7 δισ. ευρώ σε χαμένα φορολογικά έσοδα λόγω του πολέμου και 5,7 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις.

Άλλα 2 δισ. ευρώ αφορούν τις πληρωμές τόκων καθώς αυξάνεται το επίπεδο του δημόσιου χρέους και αυξάνεται το κόστος δανεισμού.

Τα 63 δισ. ευρώ είναι υψηλότερη εκτίμηση από αυτήν που είχε υπολογιστεί στο ξεκίνημα του πολέμου, όταν αναμενόταν να κοστίσει 49 δισ. ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v