Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: High season o Σεπτέμβρης για Ελλάδα και Ιταλία

Γιατί ανεβαίνουν Βρυξέλλες, Μόναχο, Ζυρίχη, Βαρσοβία και άλλες δευτερεύουσες πόλεις. Αλλάζουν τα τουριστικά hotspots στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Ποιοι προορισμοί βλέπουν να τρέχει η ζήτηση.

Τουρισμός: High season o Σεπτέμβρης για Ελλάδα και Ιταλία

Ολο και πιο πολύ εγκαταλείπουν παραδοσιακές πόλεις και παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Ευρώπης οι ταξιδιώτες, επιλέγοντας πλέον λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους.

Νέα στοιχεία που έδωσε στο Bloomberg το Chase Travel, δείχνουν ότι οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι περιλαμβάνουν προορισμούς εκτός της πεπατημένης, όπως οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, η Ζυρίχη και η Βαρσοβία. (Τα στοιχεία, με βάση τις δαπάνες των μελών της κάρτας του Chase Travel, δείχνουν ότι οι πόλεις με τις περισσότερες κρατήσεις εξακολουθούν να είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη).

Η μετατόπιση της έμφασης προς τις δευτερεύουσες πόλεις αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την άνοδο των τιμών στα μεσογειακά hotspots, όπως η ακτή Αμάλφι, καθώς και τη ζέστη-ρεκόρ στην ήπειρο, λένε οι ειδικοί του κλάδου.

Ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός έθεσε τη μέση τιμή πολυτελών δωματίων στην Ευρώπη πάνω από τα 1.700 ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Virtuoso, ενός ομίλου συμβούλων πολυτελών ταξιδιών -σχεδόν διπλάσια από τα 900 ευρώ του 2019.

Αυτά τα ποσοστά-ρεκόρ πρόκειται να αυξηθούν κατά επιπλέον 9% αυτό το καλοκαίρι, λέει η Misty Belles, αντιπρόεδρος της Virtuoso για τις διεθνείς δημόσιες σχέσεις. Αυτό επηρεάζει το πού επιλέγουν οι άνθρωποι να κάνουν κρατήσεις, λέει η ίδια.

«Βλέπουμε μια επιθυμία να πηγαίνουν σε τοποθεσίες ή προορισμούς όπου οι τιμές δεν είναι τόσο εξωφρενικές», εξηγεί η Belles, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα του Chase.

«Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την Ιταλία, τη Γαλλία ή κάποιους από τους παραδοσιακούς προορισμούς, το Βέλγιο θα είναι πιο οικονομικό». Μια αναζήτηση στο Google Hotels δείχνει ότι τα δωμάτια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στις Βρυξέλλες διατίθενται με λιγότερο από 500 ευρώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου -στο Παρίσι, η τιμή πλησιάζει τα 900 ευρώ.

Η Belles λέει επίσης ότι οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν εναλλακτικούς προορισμούς ενόψει του καύσωνα στην Ευρώπη. Το περασμένο έτος ήταν το δεύτερο πιο θερμό στην ήπειρο και κάθε μήνας του 2024 φέρνει νέα ρεκόρ.

Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο συνωστισμός.

«Πέρυσι το καλοκαίρι, η Ευρώπη είχε πάρα πολύ κόσμο, εκτός του ότι έκανε απίστευτη ζέστη», λέει η Belles. Ο συνδυασμός αυτός έκανε περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν προορισμούς βορειότερα στην Ευρώπη, εξηγεί, με τις κρατήσεις στη Virtuoso για την Ολλανδία να έχουν αυξηθεί κατά 33%, τις κρατήσεις για την Αυστρία κατά 31% και εκείνες για τη Γερμανία κατά 26%. 

«Μην ανησυχείτε για την Ιταλία, θα είναι μια χαρά», λέει η Belles. «Όμως άλλα μέρη της Ευρώπης αρχίζουν να προσελκύουν σημαντικά πολύ κόσμο».

Ένα μέρος όπου η ανάπτυξη έχει προκαλέσει ανησυχία είναι το Άμστερνταμ. 

Η πόλη κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πόλεων προορισμού του Chase, παρά τα στοιχεία του τουρισμού που οδήγησαν την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια εκστρατεία «μείνετε μακριά», για να αποθαρρύνει τον μαζικό τουρισμό.

Η Ρεμπέκα Μάσρι, ιδρύτρια της εφαρμογής πολυτελών ταξιδιών Little Emperors, έχει μια λύση για όσους είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν σε παλιά αγαπημένα μέρη παρά τις τιμές, τον καιρό και τον συνωστισμό: Πηγαίνετε μετά την Ημέρα της Εργασίας.

(σ.σ. Η Ημέρα της Εργασίας -Labor Day- είναι μια ομοσπονδιακή αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες που γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου για να τιμήσει και να αναγνωρίσει το αμερικανικό εργατικό κίνημα. Φέτος εορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου). 

Εξάλλου, όπως προσθέτει, η παραδοσιακή ευρωπαϊκή καλοκαιρινή περίοδος δεν μοιάζει πλέον να τελειώνει τον Αύγουστο. «Η high season για μέρη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα είναι πλέον ο Σεπτέμβριος».

Ακολουθεί μια λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καλοκαιρινούς προορισμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, αν θέλετε να ακολουθήσετε τη συμβουλή της Μάσρι.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι αστικοί προορισμοί της Ευρώπης

  1. Βρυξέλλες (73% αύξηση σε ετήσια βάση)
  2. Μόναχο (63%)
  3. Ζυρίχη (59%)
  4. Βαρσοβία (55%)
  5. Άμστερνταμ (54%)
  6. Βιέννη (53%)
  7. Σάνον, Ιρλανδία (53%)
  8. Ζάγκρεμπ, Κροατία (51%)
  9. Πράγα (49%)
  10. Βουδαπέστη (48%)

ΠΗΓΕΣ: Chase Travel, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v