Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΝΑΤΟ διαθέτει μόλις το 5% της αεράμυνας που απαιτείται για προστασία της Ανατολικής Ευρώπης

Η έλλειψη των συστημάτων που χρειάζονται σε περίπτωση πολέμου αποκαλύπτει τα αδύναμα σημεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της συμμαχίας. Συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει μόλις το 5% της αεράμυνας που απαιτείται για προστασία της Ανατολικής Ευρώπης

Η Ευρώπη διαθέτει μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία της ανατολικής πλευράς της, σύμφωνα με τους εσωτερικούς υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας την κλίμακα των αδύναμων σημείων της ηπείρου.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας υπογράμμισε τη σημασία της αεράμυνας, καθώς το Κίεβο εκλιπαρεί τη Δύση για πρόσθετα συστήματα και πυραύλους για την προστασία των πόλεων, των στρατευμάτων και του ενεργειακού του δικτύου από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς που δέχεται.

Όμως, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν εμπιστευτικά αμυντικά σχέδια που καταρτίστηκαν πέρυσι, τα κράτη του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να παρέχουν λιγότερο από το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που θεωρούνται απαραίτητες για την προστασία των μελών του στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη έναντι μιας επίθεσης πλήρους κλίμακας.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η ικανότητα άμυνας έναντι πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών ήταν "ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου για την υπεράσπιση της ανατολικής Ευρώπης από εισβολή", προσθέτοντας: "Και αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε αυτό".

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην Πράγα σήμερα Πέμπτη για διήμερες συνομιλίες με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, όπου η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v