Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν: Σχέδιο για την επόμενη μέρα ζητά από το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν επαλήθευσε εάν χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα στην πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στη Ράφα. «Ενα ψήφισμα του Σ.Α. δεν θα βοηθούσε», δηλώνει πρέσβης της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ.

Μπλίνκεν: Σχέδιο για την επόμενη μέρα ζητά από το Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν

Το Ισραήλ χρειάζεται σχέδιο για την επόμενη μέρα το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι οι μάχες στη Γάζα δεν θα σταματήσουν πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει εάν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό στην πρόσφατη θανατηφόρα επίθεσή του στη Ράφα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που επέφερε τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

«Ενα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα βοηθούσε»

Ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν θα βοηθούσε», εκτίμησε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχέδιο απόφασης της Αλγερίας το οποίο αξιώνει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

«Λέμε από την αρχή ότι οποιοδήποτε επιπλέον προϊόν (κείμενο) σχετικά με την κατάσταση τώρα πιθανόν δεν θα βοηθούσε, δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ σε δημοσιογράφους.

Η Αλγερία διένειμε χθες σε άλλα μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο ψηφίσματος που «αποφασίζει ότι το Ισραήλ, ισχυρή κατοχική δύναμη, πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή του και κάθε άλλη ενέργεια στη Ράφα», σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κείμενο, για το οποίο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί καμία ψηφοφορία, αξιώνει επίσης την εφαρμογή «άμεσης κατάπαυσης πυρός, που θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές», και «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Δεν πιστεύουμε ότι ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος θα αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο», επέμεινε ο Ρόμπερτ Γουντ, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους στο Συμβούλιο για να προστατεύσουν το Ισραήλ, συνεχίζουν να ευνοούν τις διαπραγματεύσεις στην περιοχή με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σήμερα με επίκεντρο την κατάσταση στη Γάζα, πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισήμαναν τη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε στις 24 Μαΐου το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα.

«Το Συμβούλιο πρέπει να εκφραστεί επειγόντως σχετικά με την κατάσταση στη Ράφα και να ζητήσει τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v