Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάλληλος στο Ευρωκοινοβούλιο δουλεύει για τη Ρωσία;

Υποψίες για ανάμειξη Κρεμλίνου στις ευρωεκλογές. Εφοδος της αστυνομίας σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Πληρωμένη ρωσική προπαγάνδα εξ... ακροδεξιών.

Υπάλληλος στο Ευρωκοινοβούλιο δουλεύει για τη Ρωσία;

Εφοδο σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε η βελγική και η γαλλική αστυνομία, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ένας υπάλληλος εργάζεται για τη Ρωσία.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε ένα σπίτι στις Βρυξέλλες, καθώς και στο γραφείο υπαλλήλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο και αφορούν πιθανή ρωσική ανάμειξη ενόψει των εκλογών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Οι έρευνες αποτελούν μέρος υπόθεσης διαφθοράς, παθητικής δωροδοκίας και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και σχετίζονται με ενδείξεις περί ρωσικής παρέμβασης, σύμφωνα με τις οποίες μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και πληρώθηκαν για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω του ειδησεογραφικού ιστότοπου Voice of Europe», ανέφερε η εισαγγελία του Βελγίου.

Η έρευνα στο γραφείο του υπαλλήλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Βέλγου ανακριτή.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εν λόγω υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση», δήλωσε ο Έρικ Βαν Ντάιζε, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας.

Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τα της έρευνας, τα οποία επικαλείται υπό τον όρο ανωνυμίας το Politico, η βελγική αστυνομία ερευνά τις διασυνδέσεις ενός κοινοβουλευτικού βοηθού που έχει εργαστεί για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τώρα εργάζεται για τον ακροδεξιό Ολλανδό ευρωβουλευτή Μάρσελ ντε Χράαφ.

Η AfD κατακλύζεται από σειρά σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τη σύλληψη βοηθού του ευρωβουλευτή Μαξιμίλιαν Κραχ τον Απρίλιο. Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι ο εν λόγω Jian G. είναι «υπάλληλος κινεζικής μυστικής υπηρεσίας».

Εισαγγελείς στη Δρέσδη ξεκίνησαν προκαταρκτικές έρευνες για τους ισχυρισμούς ότι ο Κραχ είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτή». Προ ημερών, η βελγική και η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησαν έρευνα στο γραφείο του Κραχ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος, ο οποίος ήταν ο κύριος υποψήφιος της AfD στις εκλογές της ΕΕ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το συμβούλιο του κόμματος, με θρυαλλίδα κι ένα φιλοναζιστικό εμπρηστικό σχόλιό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v