Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύονται οι τιμές για χυμό πορτοκάλι!

Γιατί έχει πανικοβληθεί η αγορά. Οι βιομηχανίες διερευνούν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανταρίνια για την παρασκευή χυμών. Ανηφορίζουν από το 2022 τα futures για τον χυμό πορτοκαλιού. Γκαζώνει πλέον το ράλι.

Εκτοξεύονται οι τιμές για χυμό πορτοκάλι!

Σε επίπεδο-ρεκόρ έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο, γεγονός που ωθεί τις βιομηχανίες να διερευνήσουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανταρίνια για την παρασκευή του χυμού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χυμό πορτοκαλιού -τα οποία επιτρέπουν στους φορείς του κλάδου να αντισταθμίζουν τις διακυμάνσεις των τιμών- έχουν σημειώσει άνοδο από τα τέλη του 2022, όταν ένας τυφώνας και στη συνέχεια ένα ψυχρό κύμα κατέστρεψαν στρέμματα πορτοκαλεώνα στη Φλόριντα, την κύρια περιοχή καλλιέργειας στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο. Αλλά το ράλι επιταχύνθηκε απότομα αυτόν τον μήνα, καθώς η προοπτική μιας κακής συγκομιδής στη Βραζιλία έχει πανικοβάλει την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, έφτασαν την Τρίτη τα 4,92 δολάρια ανά λίβρα, σχεδόν διπλάσια από την τιμή που ίσχυε πριν από ένα χρόνο.

«Πρόκειται για κρίση», δήλωσε ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετών και των μεγάλων τυφώνων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v