Πούτιν: Παράνομος ηγέτης ο Ζελένσκι

Αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου ο επικεφαλής του Κρεμλίνου. Εληξε η πενταετής θητεία του, νόμιμη αρχή στην Ουκρανία είναι το κοινοβούλιο, υποστηρίζει, αν δεν γίνουν εκλογές. «Η Δύση με τα όπλα της προκάλεσε την επίθεση στο Χάρκοβο».

Πούτιν: Παράνομος ηγέτης ο Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξάγει προεδρικές εκλογές, διότι έληξε η πενταετής θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, παρά τη λήξη της θητείας του, δεν θα κατέβει σε εκλογές καθώς σχετική απόφαση που ο ίδιος και οι σύμμαχοι του Κιέβου θεωρούν σωστή απαγορεύει τη διεξαγωγή τους σε καιρό πολέμου.

Ο Πούτιν είπε ότι η μόνη νόμιμη αρχή στην Ουκρανία τώρα είναι το κοινοβούλιο και ότι ο επικεφαλής του πρέπει να αναλάβει την εξουσία.

Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι αρμοδιότητες του Ζελένσκι έληξαν στις 20 Μαΐου, καθώς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα έχουν περάσει πέντε χρόνια. Στις 24 Μαΐου ο Πούτιν δήλωσε ότι οι αρμοδιότητες του Ουκρανού προέδρου «έληξαν».

Ωστόσο η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών σε περίοδο πολέμου, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επισημαίνοντας ότι στο Σύνταγμα της χώρας υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος διατηρεί τις αρμοδιότητές του έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση προκάλεσε την τελευταία επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στη ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με όπλα που έχει προμηθεύσει η Δύση στην Ουκρανία μπορούν να γίνουν μόνο με τη βοήθεια ειδικών από δυτικές χώρες, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι Γάλλοι μισθοφόροι βρίσκονται στην Ουκρανία για μεγάλο διάστημα και η εμφάνιση τακτικού στρατού εκεί είναι ένα ακόμη βήμα προς την παγκόσμια σύγκρουση.

Η Γαλλία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι στην Ουκρανία βρίσκονται Γάλλοι μισθοφόροι. Το Παρίσι λέει ότι δεν έχει αποκλείσει να στείλει μελλοντικά στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει την απόφαση να το κάνει.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα δεν τις έχει απορρίψει ποτέ και είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι, ενώ η ίδια η Ουκρανία έχει αποσυρθεί από τη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε.

Σχολιάζοντας τη ρωσική αναγνώριση των Ταλιμπάν ως νόμιμης αρχής στο Αφγανιστάν και τη διαγραφή τους από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει υπόψη τη γνώμη του Αφγανιστάν και να οικοδομήσει δεσμούς με τη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v