Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις... μυστικές υπηρεσίες βρήκαν πρωθυπουργό οι Ολλανδοί

Στο τιμόνι της χώρας ο πρώην αρχηγός πληροφοριών, μετά από μήνες συνομιλιών για τον σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης. Με γαλόνια στο μεταναστευτικό, ο Ντικ Σουφ συσπειρώνει τα τέσσερα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Από τις... μυστικές υπηρεσίες βρήκαν πρωθυπουργό οι Ολλανδοί

Ο Ντικ Σουφ, κορυφαίος αξιωματούχος του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός με τη συναίνεση των τεσσάρων κομμάτων που επιδιώκουν να σχηματίσουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στην Ολλανδία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Το Κόμμα Ελευθερίας του νικητή των εκλογών Χέερτ Βίλντερς, το φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το κεντροδεξιό NSC και το λαϊκιστικό Κίνημα Αγρότη-Πολίτη αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις το απόγευμα της Τρίτης. Εάν εγκριθεί η πρόταση, θα αντικατασταθεί ο Ρούτε, που είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Έμπειρος κυβερνητικός αξιωματούχος μεν ο Σουφ, αλλά πολιτικός δεν είναι. Έχει πολυετή εμπειρία, όμως, σε θέματα υψηλής ατζέντας για τη νέα κυβέρνηση: τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Ως ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, ήταν υπεύθυνος για τις μεταναστευτικές πολιτικές, γράφει το Bloomberg. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών και διευθυντής του τμήματος μετανάστευσης της χώρας.

Τα κόμματα του ολλανδικού συνασπισμού, που επιδιώκουν να σχηματίσουν κυβέρνηση έξι μήνες μετά τις εκλογές, συμφώνησαν στον σημαντικό περιορισμό της μετανάστευσης.

Το σχέδιο υπογραμμίζει την πιο σκληρή προς τα δεξιά μετατόπιση για τη χώρα εδώ και δεκαετίες, και ενώ η μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων στην Ευρώπη. 

Οι προσπάθειες του Βίλντερς να σχηματίσει κυβέρνηση απέτυχαν μετά την αιφνιδιαστική νίκη του στις εκλογές τον Νοέμβριο. Ο ακροδεξιός πολιτικός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν να μείνουν εκτός του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει ικανό βαθμό εξωκοινοβουλευτικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v