Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράφα: Νέο πολύνεκρο χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ κατεβάζει επιπλέον δυνάμεις, αναπτύσσει ταξιαρχία επιλέκτων και ενισχύει τις πολεμικές επιχειρήσεις του.

Ράφα: Νέο πολύνεκρο χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Μια επιπλέον ταξιαρχία ανέπτυξε ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα, την πόλη των εκτοπισμένων στη νότια Γάζα, την ώρα που η επίθεση εναντίον της Χαμάς συνεχίζεται αμείωτη.

Η Ταξιαρχία Μπισλαμάχ -η Σχολή Επαγγελματιών Αξιωματικών Πεζικού- εντάσσεται στις άλλες ταξιαρχίες της 162ης Μεραρχίας που επιχειρούν στη Ράφα από τις αρχές του μήνα.

Παράλληλα, 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 12 γυναίκες, και δεκάδες τραυματίστηκαν σε νέα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή με σκηνές, στις οποίες φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι, στα δυτικά της Ράφας, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο σκηνές με οικογένειες εκτοπισμένων στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή στο Μαουάσι στη δυτική Ράφα, σύμφωνα με υγειονομικούς και κατοίκους. 

«Σφαγή» χαρακτήρισε τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα ο Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι έπληξε «ανθρωπιστική ζώνη» στη δυτική Ράφα, λίγες ώρες αφότου η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, «σε αντίθεση με τις αναφορές των τελευταίων ωρών, δεν έπληξαν την ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι  την περασμένη νύχτα επιχείρησε κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας , μετά από πληροφορίες για ύπαρξη «τρομοκρατικών» υποδομών στην περιοχή.

Τα στρατεύματα, σύμφωνα με τις δυνάμεις IDF, εντόπισαν σήραγγες και όπλα και σκότωσαν πολλούς στρατιώτες στην περιοχή της Ράφας.

Δεκάδες τοποθεσίες καταστράφηκαν επίσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το IDF, όπου σκοτώθηκαν αρκετοί στρατιώτες.

Στους εν λόγω στόχους περιλαμβάνονταν παρατηρητήρια, αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν επεκταθεί και στο κέντρο της Γάζας, στον διάδρομο Νετζαρίμ.

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν σήμερα Τρίτη στο κέντρο της πόλης, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τη γειτονική Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τανκς επιχείρησαν κοντά στο τζαμί Al-Awda, στο κέντρο της Ράφας.

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα παρά τη διεθνή κατακραυγή

Το Ισραήλ πολλαπλασιάζει τα αεροπορικά πλήγματά του στη Ράφα, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε κατάμεστο καταυλισμό εκτοπισμένων στην πόλη, που οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στον τομέα αυτόν της Λωρίδας.

Από την πλευρά τους, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνωρίζουν επίσημα σήμερα κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Στο πεδίο, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και τη δυτική Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τις αρχές Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «τραγικό ατύχημα».

Στο μεταξύ, για το πλήγμα της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνάται η πιθανότητα να οφείλεται σε πυρομαχικά της Χαμάς, αποθηκευμένα κοντά στο σημείο, η μεγάλη πυρκαγιά. Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι είναι ακόμη ασαφές τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, αλλά υποστήριξε ότι τα βλήματα, βάρους 17 κιλών, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα αυτό πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρά για να προκαλέσουν τόσο μεγάλη φωτιά.

Ο Χαγκάρι είπε ότι η επιχείρηση της Κυριακής είχε ως στόχο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε συγκρότημα όπου δεν υπήρχαν άμαχοι, αλλά «λόγω απρόβλεπτων συνθηκών» ξέσπασε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε κοντινό σημείο. Υποστήριξε επίσης ότι είχαν ληφθεί πολλά μέτρα πριν από την επιχείρηση για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δύο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».

με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v