Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιλερουά-ΕΚΤ: Σημαντικά περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων

Δεν πρέπει να αποκλειστεί δεύτερη μείωση τον Ιούλιο, μετά από την πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, λέει ο Γάλλος αρχιτραπεζίτης. Κόντρες για το αν πρέπει να χαμηλώνουν τα επιτόκια μόνο μία φορά στο τρίμηνο, όταν επικαιροποιούνται οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ.

Βιλερουά-ΕΚΤ: Σημαντικά περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων
Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει πολλά περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων και οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για χαλάρωση μακροπρόθεσμα είναι λογικές, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά, σε συνέντευξη σε εφημερίδα τη Δευτέρα.

Μετά από μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα που ο Βιλερουά αποκάλεσε "κλεισμένο deal", η συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ παραμένει ανοιχτή σχετικά με το πόσο γρήγορα και μακριά πρέπει να συνεχιστεί η χαλάρωση μετά από τον Ιούνιο.

Ο Βιλερουά, ο οποίος είναι διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ υιοθετεί μια προσέγγιση «μέγιστης προαίρεσης» μετά τον Ιούνιο, αναφέρει το Reuters.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung, αντέκρουσε τις προτάσεις ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια μόνο μία φορά μέσα σε ένα τρίμηνο, όταν επικαιροποιούνται οι οικονομικές της προβλέψεις, κάτι που θα απέκλειε μια επιπλέον κίνηση τον Ιούλιο.

«Δεν λέω ότι πρέπει να δεσμευτούμε ήδη τον Ιούλιο, αλλά ας διατηρήσουμε την ελευθερία μας στο χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό», πρόσθεσε ο Βιλερόι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v