Διεθνής κατακραυγή κατά Ισραήλ για το χτύπημα στον καταυλισμό στη Ράφα

Eκκληση από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες στο Τελ Αβίβ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα. Συμμόρφωση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ζήτησε ο Μπορέλ.

Διεθνής κατακραυγή κατά Ισραήλ για το χτύπημα στον καταυλισμό στη Ράφα

Τη διεθνή καταδίκη προκάλεσε ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων στη Ράφα, ύστερα από χτύπημα που σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από πυρκαγιές και εκρήξεις που ξέσπασαν στον καταυλισμό στη συνοικία Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα, όπου στεγάζονταν άνθρωποι που είχαν διαφύγει από τον πόλεμο σε άλλα σημεία του πολιορκημένου θύλακα.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε τα γεγονότα «πολύ δύσκολα», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ερευνά το περιστατικό και εκφράζει τη λύπη του για «οποιαδήποτε βλάβη σε μη εμπλεκόμενους πολίτες». Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι στόχευσε «συγκρότημα της Χαμάς» στην περιοχή.

Ωστόσο, οι θάνατοι -που σημειώθηκαν μόλις δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «διακόψει αμέσως» την επίθεσή του στη νότια πόλη της Γάζας- πυροδότησαν κύμα διεθνούς κατακραυγής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «εξοργισμένος από τα ισραηλινά χτυπήματα που έχουν σκοτώσει πολλούς εκτοπισμένους στη Ράφα». «Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους αμάχους. Ζητώ πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο X.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός πιέζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς». «Αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, καταδίκασαν επίσης το χτύπημα, με το Κατάρ να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες μεσολάβησης για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Η Αίγυπτος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «στοχεύει άοπλους αμάχους», περιγράφοντας την επίθεση ως «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε ότι υπάρχουν «αναφορές για μαζικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών μεταξύ των νεκρών» στο «τρομακτικό» αυτό περιστατικό. «Η Γάζα είναι κόλαση στη γη. Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη απόδειξη γι' αυτό», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι διπλωμάτες ζήτησαν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να τονίζει ότι «όλοι συμφωνούν ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και πρέπει να εφαρμοστούν».

Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν από την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τον ομόλογό της στην Ισπανία, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες. Ο Αλμπάρες είπε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν για το πώς να «λάβουν τα σωστά μέτρα για να επιβάλουν αυτή την απόφαση».

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής 36.000 ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει 1,7 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια πολίτες της και έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα σε ακατοίκητα ερείπια.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 250 ομήρους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Δυστυχώς, αυτό που είδαμε τις αμέσως επόμενες ώρες είναι ότι το Ισραήλ συνέχισε τη στρατιωτική δράση που του ζητήθηκε να σταματήσει», είπε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η Χαμάς συνέχισε επίσης να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ. «Αυτό είναι πραγματικά ένα δίλημμα, πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει την εφαρμογή της απόφασης του ΔΔ» πρόσθεσε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επιμείνει ότι μια επιχείρηση στη Ράφα είναι απαραίτητη για να νικηθεί η Χαμάς. Ο Τζάτσι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας, υποστήριξε το Σάββατο ότι η διατύπωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αποτελεί γενική απαγόρευση για τις ισραηλινές δυνάμεις που δρουν στη Ράφα.

«Αυτό που μας ζητούν είναι να μη διαπράξουμε γενοκτονία στη Ράφα. Δεν διαπράξαμε γενοκτονία και δεν θα διαπράξουμε γενοκτονία», είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση N12 του Ισραήλ. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τα στοιχεία είναι ότι το δικαστήριο δεν μας εμποδίζει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας», πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v