Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε τα $47,5 δισ. το κινεζικό επενδυτικό ταμείο μικροτσίπ

Πόλεμος δισεκατομμυρίων με τις ΗΠΑ, με τρόπαιο την κατάληψη της κορυφής στις... κορυφαίες τεχνολογίες. Σφίγγουν τα δυτικά λουριά, αλλά το Πεκίνο δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Το κρατικό Big Fund III σε πλήρη εξέλιξη.

Ξεπέρασε τα $47,5 δισ. το κινεζικό επενδυτικό ταμείο μικροτσίπ

Επενδυτικό ταμείο-γίγας για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας μικροτσίπ έχει δημιουργήσει το Πεκίνο, σε ακόμη ένα βήμα προς την επίτευξη κινεζικής αυτάρκειας στις τεχνολογίες αιχμής, την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν αντίθετες πιέσεις.

Η τρίτη φάση του εν λόγω ταμείου (National Integrated Circuit Industry Investment Fund) έχει ήδη συγκεντρώσει 344 δισ. γουάν (47,5 δισ. δολάρια) από την κεντρική κυβέρνηση και διάφορες κρατικές τράπεζες και επιχειρήσεις, όπως η Industrial & Commercial Bank of China, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Tianyancha. Το ταμείο συστάθηκε στις 24 Μαΐου.

Το πιο πρόσφατο επενδυτικό όχημα Big Fund III υποδεικνύει την ανανεωμένη ώθηση της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ προς την οικοδόμηση κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών καθώς οι εντάσεις με τις ΗΠΑ κλιμακώνονται, γράφει το Bloomberg. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει σαρωτικούς περιορισμούς στην ικανότητα της Κίνας να αγοράζει προηγμένα τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής τους και πλέον προτρέπει συμμάχους-κλειδιά, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην Κίνα και να κλείσουν τρύπες στους υφιστάμενους ελέγχους εξαγωγών.

Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών της Κίνας εκτινάχθηκαν σήμερα Δευτέρα. Η Semiconductor Manufacturing International, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στη χώρα, σημείωσε άνοδο έως και 8,1% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η μικρότερη Hua Hong Semiconductor έκανε άλμα πάνω από 10%.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος του επενδυτικού ταμείου είναι το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ενώ έχουν συνεισφέρει επενδυτικές εταιρείες που ανήκουν σε περιφερειακές κυβερνήσεις στη Σενζέν και στο Πεκίνο. Η κυβέρνηση της Σενζέν υποστηρίζει πολλά εργοστάσια παραγωγής τσιπ στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας, σε μια προσπάθεια να απαλλάξει τη Huawei από τις πολυετείς κυρώσεις των ΗΠΑ που την απέκοψαν από μεγάλο αριθμό εισαγόμενων εξαρτημάτων.

Οι μεγάλες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ διοχέτευσαν σχεδόν 81 δισ. δολάρια για την παραγωγή της επόμενης γενιάς ημιαγωγών, κλιμακώνοντας μια παγκόσμια αναμέτρηση με την Κίνα στον κλάδο. Ο νόμος Chips and Science Act 2022 της κυβέρνησης Μπάιντεν προβλέπει επιχορηγήσεις 39 δισ. δολαρίων για κατασκευαστές τσιπ, καθώς και 75 δισ. δολάρια σε δάνεια και εγγυήσεις.

Η Κίνα έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό πιο ενεργητική βιομηχανική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος που ονομάζεται Made in China 2025, εκπονήθηκε το 2015 και σκιαγραφεί στόχους στη βιοτεχνολογία, στα ηλεκτρικά οχήματα και στους ημιαγωγούς. 

Το εθνικό ταμείο τσιπ εγκαινιάστηκε πριν από περίπου μια δεκαετία με περίπου 100 δισ. γουάν σε επενδυτικό κεφάλαιο. Ο Σι ξεκίνησε μια μαζική αναμόρφωση της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογιών, από τη ρομποτική έως τα προηγμένα τσιπ.

Η Κίνα υπερδιπλασίασε το μέγεθος του Big Fund II το 2019, καθώς ο αγώνας ενάντια στις ΗΠΑ για τεχνολογική υπεροχή εντάθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. Το κεφάλαιο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση μερικών από τα πιο πολλά υποσχόμενα έργα τσιπ της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει πρωτοφανή βήματα για να επιβραδύνει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ έκοψαν τη δυνατότητα της Κίνας να αγοράζει τα πιο προηγμένα μικροτσίπ της Nvidia, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τις πιο εξελιγμένες μηχανές κατασκευής τσιπ των ASML και Applied Materials.

Ως εκ τούτου, το Πεκίνο προχωρά στη δημιουργία δικτύου εταιρειών καινοτομίας τσιπ γύρω από την εθνική πρωταθλήτρια Huawei.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v