S&P: Ρίσκο χρεοκοπιών για μικρότερες τράπεζες στην Κίνα

Τα μέτρα τόνωσης των ακινήτων μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τη ζήτηση, αλλά η αυξημένη μόχλευση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στις χρεοκοπίες των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης.

S&P: Ρίσκο χρεοκοπιών για μικρότερες τράπεζες στην Κίνα

Οι πρόσφατες κινήσεις του Πεκίνου να αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας, δήλωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπως η μείωση των απαιτήσεων προκαταβολής και η άρση του κατώτατου ορίου για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναμένεται να αυξήσουν προσωρινά τη ζήτηση ακινήτων, αλλά η αυξημένη μόχλευση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αύξηση στις χρεοκοπίες των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global.

Οι τιμές των ακινήτων σε μικρότερες πόλεις της τρίτης βαθμίδας αξιολόγησης αναμένεται να μειωθούν περίπου 14% έως την περίοδο 2024-2025, αναφέρει η έκθεση. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει ορισμένους αγοραστές κατοικιών σε καταστάσεις αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, όπου τα ανεξόφλητα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων τους υπερβαίνουν την αξία των ακινήτων τους, ανέφερε.

Κατά συνέπεια, ορισμένοι αγοραστές κατοικιών μπορεί να απομακρυνθούν από τα ακίνητά τους και να αθετήσουν τα στεγαστικά δάνεια, ανέφερε η έκθεση.

«Η κατάργηση του κατώτατου ορίου στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα δώσει επίσης στους δανειστές λιγότερο απόθεμα ασφαλείας για να απορροφήσουν πιθανές ζημίες όταν συμβούν αθετήσεις», δήλωσε ο Ryan Tsang, αναλυτής της S&P Global Ratings.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος για να αναζητήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία των κακοπληρωτών για να μετριάσουν τις ζημίες σε τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε ο Tsang.

Ορισμένες πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης πρώτης βαθμίδας, της Γουχάν και της Τσανγκσά, μείωσαν τα επιτόκια προκαταβολών και στεγαστικών δανείων ως απάντηση στα «ιστορικά» βήματα της χώρας που ανακοινώθηκαν στις 17 Μαΐου για σταθεροποίηση του πληγέντος από την κρίση τομέα ακινήτων, όπως αναφέρει το Reuters.

Το κατώτερο όριο προκαταβολής μειώθηκε στο 15% από 20% σε εθνικό επίπεδο για τους αγοραστές 1ης κατοικία και στο 25% από 30% για εκείνους που αγοράζουν 2η κατοικία.

Σημειώνεται ότι η έκδοση ομολόγων τοπικών κυβερνήσεων από το Πεκίνο τον Μάιο έφτασε στο μέγιστο των τελευταίων επτά μηνών, ένδειξη ότι οι αρχές ενισχύουν τα δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξουν την οικονομία.

Ο απολογισμός για τον μήνα μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 790 δισ. γιουάν, ήτοι 109 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v