Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο γαλλογερμανικός άξονας βάζει στο τραπέζι ενίσχυση της αεράμυνας

Σολτς και Μακρόν ετοιμάζουν ανακοινώσεις για ένα project που θα στοχεύει στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Γηραιάς Ηπείρου. Στο τραπέζι και η πρόταση Ελλάδας-Πολωνίας.

Ο γαλλογερμανικός άξονας βάζει στο τραπέζι ενίσχυση της αεράμυνας

Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να αποκαλύψουν σχέδια αυτή την εβδομάδα για στενότερη συνεργασία σε ότι αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας της Ευρώπης καθώς ανταποκρίνονται στην πίεση που ασκείται στους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για τη δική τους ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία είναι ένας από τους πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών, που θα συζητήσουν την Τρίτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος της τριήμερης κρατικής επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός ακόμα ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας για να συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη, υπό τη γερμανική καθοδήγηση European Sky Shield Initiative (ESSI), ανέφεραν οι πηγές. Η ESSI ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και υποστηρίζεται από 21 χώρες. Η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, με την Ιταλία.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η συμμετοχή σε ένα παρόμοιο έργο που προτείνουν η Ελλάδα και η Πολωνία αυτόν τον μήνα, το οποίο έχει την υποστήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γαλλία μπορεί επίσης να τονίσει τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η πυρηνική αποτροπή που διαθέτει στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να επιπρόσθετα της εξέτασης των δυνατοτήτων για χτυπήματα σε βάθος, είπαν οι πηγές.

Προειδοποίησαν ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες της συνεργασίας είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά πηγές και από τις δύο χώρες τόνισαν τη σημασία η Ευρώπη να επιδείξει τη δύναμη και τη δέσμευσή της στην άμυνα πριν συναντηθούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Η Γαλλία απέφυγε μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την ESSI, θεωρώντας ότι θα ήταν προτιμότερη μια λύση κατασκευασμένη από την ΕΕ.

Μια εκπρόσωπος στο γραφείο του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο κατά την έναρξη του ταξιδιού του την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «ιστορικές αποφάσεις» να πάρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v