Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ

Ερωτηθείς αν είναι περήφανος που η ΕΚΤ είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από άλλες κεντρικές τράπεζες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της δήλωσε: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί».

Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ
Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα μειώσει τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος της διέψευσε τους φόβους ότι κάτι τέτοιο πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να πάει στραβά.

Η ΕΚΤ φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα μειώσουν τα επιτόκια, αφού έχει επικριθεί επειδή ήταν μία από τις τελευταίες που τα αύξησε.

Ο Φίλιπ Λέιν δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του πριν από τη συνεδρίαση-ορόσημο της τράπεζας στις 6 Ιουνίου: «Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή βλέπουμε αρκετά για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης από το υψηλό ρεκόρ του 4% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αφού ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε κοντά στον στόχο της τράπεζας για 2%.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος, ως απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού. Αλλά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται πιο πιθανό να συνεχίσει να τα αυξάνει.

Ερωτηθείς αν είναι περήφανος που η ΕΚΤ είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από τις άλλες, ο Λέιν δήλωσε: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί και θα ήθελα να ελπίζω ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο εγωισμό».

Πρόσθεσε ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα στην Ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ ήταν επειδή η περιοχή είχε πληγεί περισσότερο από το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η αντιμετώπιση του πολέμου και του ενεργειακού προβλήματος κόστισε ακριβά στην Ευρώπη», είπε.

«Όσον αφορά όμως αυτό το πρώτο βήμα [την έναρξη μείωσης των επιτοκίων] είναι ένα σημάδι ότι η νομισματική πολιτική έχει αποδώσει, διασφαλίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί εγκαίρως. Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι ήμασταν επιτυχείς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v