Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές Δικαστήριο: Να σταματήσει αμέσως η επιχείρηση στη Ράφα

Εντολή στο πλαίσιο εκδίκασης της ευρύτερης υπόθεσης περί ισραηλινής γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η απόφαση του δικαστηρίου του ΟΗΕ είναι δεσμευτική, αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί. Πώς αντιδρούν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Διεθνές Δικαστήριο: Να σταματήσει αμέσως η επιχείρηση στη Ράφα

Δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξαν το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, μεταδίδει το Reuters.

Διαβάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του σώματος Nawaf Salam είπε ότι τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν από το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετώπισαν πλήρως την κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για νέα επείγουσα εντολή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, είπε.

Το δικαστήριο υποστήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διαταχτεί το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εβδομάδα αφότου η Πρετόρια ζήτησε το εν λόγω μέτρο στην εκδίκαση της υπόθεσης που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Οι εντολές του δικαστηρίου περιλαμβάνουν:

  • διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα,
  • άνοιγμα του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο ώστε να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια σε πλήρη κλίμακα,
  • εξασφάλιση πρόσβασης στη Γάζα για επιθεωρητές και αποστολές διερεύνησης των γεγονότων,
  • έκθεση από πλευράς Ισραήλ εντός μηνός στο δικαστήριο, που θα αναφέρεται στην πρόοδο που σημειώθηκε προς την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Έξω από το δικαστήριο, ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών κυμάτισε σημαίες ζητώντας ελεύθερη Παλαιστίνη.

Η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε επίσης να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θεωρεί «βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους», ανέφερε.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες για γενοκτονία, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγήσει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του πληθυσμού.

Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης ο κύριος δρόμος για την παροχή βοήθειας και διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει αποκόψει τον θύλακα αυξάνοντας τον κίνδυνο πείνας.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν από το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το δικαστήριο είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Δεν έχει εξουσίες επιβολής.

Μια απόφαση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ευρύτερη υπόθεση που εκδικάζει το δικαστήριο κατηγορεί το Ισραήλ για κρατική γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού. Το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί της ουσίας της κατηγορίας - μπορεί να χρειαστούν χρόνια - αλλά απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να καταπέσει η υπόθεση.

Σε προηγούμενες αποφάσεις, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν διέταξε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Aντιδράσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι «καταδεικνύει τη διεθνή κοινή απαίτηση να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

H Xαμάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υπερψηφίσει την άμεση εφαρμογή της εντολής που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι πρέπει να περιλαμβάνει τερματισμό της επίθεσης σε όλη τη Γάζα και όχι μόνο στη Ράφα.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας ως «ψευδείς και εξωφρενικές», τονίζοντας ότι η εκστρατεία στη Ράφα δεν οδηγεί και δεν θα «οδηγήσει στον αφανισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα «σύμφωνα με τον νόμο», σε κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψουν οι όμηροι και να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του κράτους.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του - όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα επιχειρεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα στον καλύτερο δυνατό βαθμό τον άμαχο πληθυσμό.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταβίντ Μενσέρ είπε στο BBC: «Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να αυτοκτονήσουμε, δηλαδή να σταματήσουμε τον πόλεμό μας ενάντια στη Χαμάς».

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει επί του θέματος.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση. Υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση να πάψει να υπάρχει.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ είπε: «Το ότι το δικαστήριο δεν συνέδεσε το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα με την απελευθέρωση των ομήρων και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τον τρόμο είναι άθλια ηθική αποτυχία», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ αναγκάστηκε να αμυνθεί ενάντια στη Χαμάς: «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που δεν θα αμυνόταν έναντι μιας τέτοιας επίθεσης».

Μπορέλ: Είμαστε με το διεθνές δίκαιο ή με το Ισραήλ;

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον σεβασμό της υποστήριξης διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου και στην υποστήριξή της για το Ισραήλ.

«Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην υποστήριξη προς διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή την υποστήριξή μας προς το Ισραήλ», δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλωρεντία.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας στη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση του στρατού του στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v