Αντίπαλο ειρηνευτικό φόρουμ για την Ουκρανία ζητούν Βραζιλία, Κίνα

Εναλλακτική λύση στην προσπάθεια του Κιέβου να προωθήσει το δικό του σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από τη Δύση, αναζητούν οι δύο χώρες. Οικονομική και πολιτική σανίδα σωτηρίας για τη Ρωσία η Κίνα.

Αντίπαλο ειρηνευτικό φόρουμ για την Ουκρανία ζητούν Βραζιλία, Κίνα
Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ

Η Βραζιλία και η Κίνα ζητούν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία για να συζητηθούν προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δημιουργώντας μια εναλλακτική λύση στην προσπάθεια του Κιέβου να προωθήσει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Δύση.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, η Κίνα και η Βραζιλία εξέδωσαν αμφότερες μια δήλωση στην οποία περιγράφουν «κοινές αντιλήψεις» σχετικά με την πορεία προς την επίλυση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα υπογράφει κοινή δήλωση με άλλη χώρα σχετικά με τη σύγκρουση.

Η δήλωση ήρθε μετά από συνάντηση την Πέμπτη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi και του Celso Amorim της Βραζιλίας, επικεφαλής συμβούλου του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Η Κίνα και η Βραζιλία υποστηρίζουν μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα διεξαχθεί σε κατάλληλο χρόνο που θα αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών καθώς και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που υπογράφηκε στο Πεκίνο, η οποία επαναλαμβάνει τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Η Ελβετία συμφώνησε να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για να συζητηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας τον επόμενο μήνα, μετά την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη χώρα τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο και οι ηγέτες πολλών χωρών αναμένεται να την αποφύγουν, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Κίνας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απουσιάσει επίσης από τη συνάντηση, επειδή συμπίπτει με μια φιλανθρωπική εκστρατεία στην Καλιφόρνια, στην οποία θα συμμετάσχει μαζί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, την Τζούλια Ρόμπερτς και άλλους σταρ.

Η Κίνα και η Βραζιλία, αμφότερες μέλη της ομάδας BRICS μαζί με τη Ρωσία, έχουν γενικά αρνηθεί να πάρουν θέση στον πόλεμο, αν και το Πεκίνο ειδικότερα έχει παράσχει μια σημαντική οικονομική και πολιτική σανίδα σωτηρίας στη Μόσχα, που πλήττεται από κυρώσεις. Το γεγονός αυτό θα κάνει προβληματική οποιαδήποτε προσπάθεια από τις χώρες αυτές προς την κατεύθυνση ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Κίνα φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, εν μέσω των πιέσεων των ΗΠΑ να περιορίσουν την κινεζική υποστήριξη που βοηθά τη Μόσχα να συνεχίσει τον πόλεμό της. Η Κίνα παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την αντίδραση της Δύσης, καθώς το Πεκίνο μελετά τις φιλοδοξίες του για την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί ως δική του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v