Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανηφόρισαν 4,7% οι μισθοί στην ευρωζώνη, κίνδυνος για τις μειώσεις επιτοκίων

Οι αποδοχές των εργαζομένων της ευρωζώνης είχαν άνοδο που ήταν κοντά στο ρεκόρ του τρίτου τριμήνου της περασμένης χρονιάς. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι ο χρόνος και το ύψος των περικοπών στα επιτόκια εξαρτώνται από το πώς τρέχουν οι μισθοί.

Ανηφόρισαν 4,7% οι μισθοί στην ευρωζώνη, κίνδυνος για τις μειώσεις επιτοκίων

Οι συλλογικές συμβάσεις μισθών κατά το πρώτο τρίμηνο έδωσαν στους εργαζόμενους της ευρωζώνης μέση ετήσια αύξηση των αποδοχών τους κατά 4,7% - καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επιστροφή της αύξησης των μισθών κοντά στον ρυθμό-ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους αποτελεί πλήγμα για τους επενδυτές που ελπίζουν σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται ευρέως να μειώσει το κόστος δανεισμού στις 6 Ιουνίου.

Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι ο χρόνος και το ύψος των μειώσεων των επιτοκίων εξαρτάται από το κατά πόσον οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων μετριάζονται φέτος και αν το επιπλέον αυτό κόστος απορροφάται από τις εταιρείες που μειώνουν τα περιθώρια κέρδους αντί να το μετακυλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v