Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φανατικά μπερδεμένος» ο Πολ Κρούγκμαν για τα επιτόκια

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη βάση του 2019 ή να εγκατασταθούν υψηλότερα. «Οποιος εκφράζει σιγουριά, αυταπατάται».

«Φανατικά μπερδεμένος» ο Πολ Κρούγκμαν για τα επιτόκια

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας Πολ Κρούγκμαν δήλωσε ότι είναι εντελώς ασαφές πού οδεύουν τα επίπεδα των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα, με επιχειρήματα υπέρ τόσο της επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα όσο και ενός υψηλότερου και μακροπρόθεσμου αποτελέσματος.

«Σχετικά με τα επιτόκια, είμαι φανατικά μπερδεμένος», είπε ο Κρούγκμαν μιλώντας στο Bloomberg, σχετικά με το εάν το κόστος δανεισμού θα παραμείνει πάνω από τα προ-Covid επίπεδα. «Όποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει με βεβαιότητα ποια είναι η απάντηση σε αυτό, αυταπατάται».

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος περίπου 4,4%, σε σύγκριση με κάτω από 2% την παραμονή της πανδημίας. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου νωρίτερα φέτος προέβλεψε αυτά τα ποσοστά σε περίπου 4% την επόμενη 10ετία.

Ο Κρούγκμαν, τώρα στο City University of New York, είπε ότι είναι πιθανό μια σειρά από δυναμικές να έχουν «αλλάξει την εικόνα» σε σύγκριση με την προ-Covid. Ανέφερε τη σημαντική αύξηση της μετανάστευσης, μαζί με την επεκτατική  βιομηχανική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, «η οποία προκαλεί πολλές επενδύσεις στη μεταποίηση».

Οι επιχειρήσεις ενδέχεται επίσης να αυξάνουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες χάρη στις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, πρόσθεσε ο Krugman.

Ακόμα κι έτσι, «ίσως στην πραγματικότητα το 2019 να είναι ακόμα αυτό που θα έπρεπε να είναι το σημείο αναφοράς μας - και θα επιστρέψουμε σε πολύ χαμηλά επιτόκια», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v