Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραηλινοί κατέσχεσαν κάμερες του Associated Press, αντίδραση Λευκού Οίκου

Εφοδος με στόχο εξοπλισμό του ειδησεογραφικού οργανισμού, διότι «παρέχει υλικό στο απαγορευμένο» Al Jazeera. «Ανησυχητικό περιστατικό, οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους», επισημαίνουν οι ΗΠΑ.

Ισραηλινοί κατέσχεσαν κάμερες του Associated Press, αντίδραση Λευκού Οίκου

Ισραηλινοί κατέσχεσαν κάμερα και λοιπό τηλεοπτικό εξοπλισμό που ανήκε στο Associated Press «για λόγους εθνικής ασφαλείας», κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι παραβίασε νόμο για τα μέσα ενημέρωσης παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera.

Το AP κατήγγειλε την κίνηση, που πραγματοποιήθηκε στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ, λέγοντας ότι το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ είναι μεταξύ χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανή ροή βίντεο από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Το Associated Press καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κατασχέσει εξοπλισμό και να κλείσει το μακροχρόνιο live feed μας που παρέχει οπτικό υλικό από τη Γάζα», δήλωσε η Lauren Easton, αντιπρόεδρος επικοινωνίας στον ειδησεογραφικό οργανισμό.

«Το κλείσιμο δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά σε καταχρηστική ερμηνεία του νέου νόμου για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας. Προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή ροή μας, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του ότι εξετάζει την αναφορά περί κατάσχεσης, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» το περιστατικό.

Η εκπρόσωπος Τύπου Καρίν Ζαν-Πιερ τόνισε οι δημοσιογράφοι έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού Υπουργείου Επικοινωνιών έφτασαν στο σημείο, κατέσχεσαν τον εξοπλισμό και επέδωσαν στο AP έγγραφο υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών Σλόμο Καρχί που ανέφερε ότι παραβιάζεται ο νόμος περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Λίγο πριν κατασχεθεί ο εξοπλισμός, μεταδιδόταν γενική άποψη της βόρειας Γάζας. Το AP υποστηρίζει ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες στρατιωτικής λογοκρισίας του Ισραήλ, οι οποίοι απαγορεύουν μετάδοση λεπτομερειών όπως κινήσεις στρατευμάτων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το νόμο για να κλείσουν τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Αl Jazeera με έδρα το Κατάρ στις 5 Μαΐου, κατάσχοντας τον εξοπλισμό του καναλιού, απαγορεύοντας τις εκπομπές του και μπλοκάροντας τις ιστοσελίδες του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v