Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράφα: Εισβολή «με μέτρο» τάζουν στις ΗΠΑ οι Ισραηλινοί

Αλλαγή σχεδίων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να λάβουν το αμερικανικό «ok» για τη μεθοριακή πόλη των αμάχων. Πληροφορίες για υπό επεξεργασία σχέδιο που αφορά την επόμενη μέρα.

Ράφα: Εισβολή «με μέτρο» τάζουν στις ΗΠΑ οι Ισραηλινοί

Το Ισραήλ διατείνεται ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για πλήρη επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας και ότι θα ενεργήσει με πιο περιορισμένο τρόπο, μετά από συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα, ανέφερε ο αναλυτής της Washington Post Ντέιβιντ Ιγνάτιους.

Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται για να υποστηρίξει ότι το σχέδιο για αποστολή δύο μεραρχιών στην πόλη δεν θα προχωρήσει και θα δοθεί προτεραιότητα σε πιο συγκρατημένες επιχειρήσεις.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα νέα σχέδια θα οδηγήσουν σε λιγότερες απώλειες αμάχων και επομένως δεν αναμένεται να τους αντιταχθεί, γράφει ο Ιγνάτιους.

Μετά την προ ολίγων ημερών συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με Σαουδάραβες και Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον υπέδειξε «σταδιακό τερματισμό των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων και την έναρξη μιας -ακόμη ασαφούς- επόμενης μέρας. Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν, υποστηρίζεται.

«Θα περιλαμβάνει μια δύναμη ασφαλείας που θα προέρχεται εν μέρει από τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής και θα επιβλέπεται από κυβερνητικό συμβούλιο Παλαιστινίων κύρους, που θα υποστηρίζονται από μετριοπαθή αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία», έγραψε ο Ιγνάτιους. «Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι — αλλά όχι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου — αποδέχονται ότι αυτή η κυβερνητική οντότητα θα έχει δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα».

Υποστηρίζεται επίσης ότι η Χαμάς «ενδέχεται» να αποδεχθεί αυτό το περίγραμμα ως μέρος συμφωνίας για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

Περίπου 950.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει την περιοχή της Ράφας, καθώς οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Περίπου 300.000 με 400.000 άμαχοι παραμένουν στη μεθοριακή πόλη, κυρίως στην παράκτια περιοχή και σε ορισμένες περιοχές του κέντρου, σύμφωνα τους Times of Israel. 

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι στελέχη της Χαμάς και μέλη άλλων τρομοκρατικών ομάδων διέφυγαν από τη Ράφα μαζί με τον άμαχο πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται επιχειρήσεις κατά μήκος του διαδρόμου που χωρίζει την Αίγυπτο και τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει μέχρι στιγμής το μισό του διαδρόμου —στην ανατολική Ράφα— που εκτείνεται συνολικά σε 14 χιλιόμετρα. Κι αυτά, ενώ το ημερήσιο δελτίο νεκρών από τα πυρά μετρά δεκάδες Παλαιστινίους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v