Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη στη γενική συνέλευση της Shell για πράσινη στροφή

Οι ακτιβιστές για το κλίμα τραγουδούν «Greenwashing - Shell kills», αλλά το ψήφισμα για περισσότερη πράσινη πορεία του πετρελαϊκού γίγαντα απορρίπτεται από το 78,2% των μετόχων. Ισχυρή μειοψηφία το 18,6%. Η κόντρα με το σχέδιο του ΔΣ της εταιρείας.

Μάχη στη γενική συνέλευση της Shell για πράσινη στροφή

Πάνω από το 18% των μετόχων της Shell τάχθηκαν υπέρ ενός ψηφίσματος που καλεί την εταιρεία να αυστηροποιήσει τους κλιματικούς στόχους της και να προχωρήσει σε μια πιο πράσινη στρατηγική πορεία.

Ακτιβιστές για το κλίμα προσήλθαν στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Shell στο Λονδίνο σήμερα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του πετρελαϊκού γίγαντα αντιμετώπιζε μια από τις μεγαλύτερες κλιματικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις στις τάξεις των μετόχων.

Το ψήφισμα επενδυτών που προτάθηκε από Ολλανδούς ακτιβιστές για το κλίμα Follow This κέρδισε το 18,6% των ψήφων στη γενική συνέλευση των μετόχων, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη 27 θεσμικών επενδυτών, μεταδίδει ο Guardian.

Το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε τους επενδυτές να απορρίψουν το πράσινο-ψήφισμα και να υποστηρίξουν το σχέδιο της εταιρείας να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2030 ενώ παράλληλα θα αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το ΔΣ της εταιρείας κέρδισε την υποστήριξη του 78,2% των μετόχων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Shell, Σερ Αντριου Μακένζι, δήλωσε ότι ο κόσμος «χρειάζεται περισσότερο LNG, το οποίο είναι ένα κρίσιμο καύσιμο σε όλη την ενεργειακή μετάβαση» και ότι «το πετρέλαιο θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για πολύ καιρό ακόμη».

Ένας διαδηλωτής διέκοψε την ομιλία του φωνάζοντας:

«Αυτό είναι greenwashing. Η Shell σκοτώνει".

Ακτιβιστές από το Fossil Free London απομακρύνθηκαν βίαια από το χώρο αφού διέκοψαν την Γενική Συνέλευση τραγουδώντας το "Shell kills" στους ρυθμούς του Jolene της Dolly Parton.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v