Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γουόλερ (Fed): Απαραίτητα περαιτέρω στοιχεία πληθωρισμού για μείωση επιτοκίων

«Αν εξακολουθούσα να ήμουν καθηγητής και έπρεπε να δώσω έναν βαθμό σε αυτή την έκθεση Απριλίου για τον πληθωρισμό, θα ήταν C+, κάθε άλλο παρά αποτυχία αλλά ούτε και εντυπωσιακή», είπε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Γουόλερ (Fed): Απαραίτητα περαιτέρω στοιχεία πληθωρισμού για μείωση επιτοκίων

Ο διοικητής της Fed λέει ότι πιθανώς δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι χρειάζεται να δει «μερικούς ακόμη» μήνες καλών μεγεθών για τον πληθωρισμό για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, αν και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος πιθανότατα έχει ξαναρχίσει.

Ο Γουόλερ είπε ότι τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Απρίλιο, τα οποία έδειξαν ότι ο βασικός δείκτης πληθωρισμού επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες, ήταν σημάδι ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν επιταχύνονται. Σημείωσε επίσης τις χαμηλότερες λιανικές πωλήσεις τον μήνα και σημάδια επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας.

«Τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ ήταν ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι ο πληθωρισμός δεν επιταχύνεται και τα στοιχεία για τις δαπάνες και την αγορά εργασίας υποδεικνύουν ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε κατάλληλο πλαίσιο για να ασκήσει πτωτική πίεση στον πληθωρισμό», είπε ο Γουόλερ μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics, μεταδίδει το Bloomberg.

Ωστόσο, είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές έδειξαν μόνο μέτρια πρόοδο προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

«Αν εξακολουθούσα να ήμουν καθηγητής και έπρεπε να δώσω έναν βαθμό σε αυτή την έκθεση πληθωρισμού, θα ήταν C+, κάθε άλλο παρά αποτυχία αλλά ούτε και εντυπωσιακή», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v