Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρασί και γαλακτοκομικά made in EU απειλούνται από την κόντρα Ευρώπης-Κίνας

Το Πεκίνο αφήνει υπονοούμενα για αντίποινα, καθώς η ΕΕ διερευνά τις επιδοτήσεις της Κίνας σε βιομηχανίες, απειλώντας με δασμούς τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Κρασί και γαλακτοκομικά made in EU απειλούνται από την κόντρα Ευρώπης-Κίνας

Το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εμπορική διαμάχη που δείχνει σημάδια κλιμάκωσης με τον ίδιο τρόπο όπως η διαμάχη της Κίνας με τις ΗΠΑ.

Εάν η ΕΕ συνεχίσει να διεξάγει έρευνες σε κινεζικές επιχειρήσεις, τότε η Κίνα «είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να λάβει μια σειρά μέτρων για να ανταποδώσει», ανέφερε μια ανάρτηση στο Yuyuan Tantian, έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τακτικά τέτοια κανάλια για να σηματοδοτήσει τον τρόπο που σκέφτεται για το εμπόριο.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, η ΕΕ διερευνά τις κινεζικές επιδοτήσεις σε μια σειρά από βιομηχανίες, απειλώντας με δασμούς για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κρατώντας τις εταιρείες εκτός διαγωνισμών για σιδηροδρομικές και ενεργειακές μεταφορές. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, προσπαθώντας να αποτρέψει το μπλοκ από το να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν νέες επιβαρύνσεις σε ορισμένες εισαγωγές από την Κίνα -προκαλώντας ανησυχίες στο Πεκίνο ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Η ανάρτηση στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισε τυχόν αντίμετρα, αλλά επικαλέστηκε έναν δικηγόρο που σημείωσε ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κίνα για αγορές γεωργικών προϊόντων, όπως κρασί και γαλακτοκομικά, καθώς και για αγορές αεροσκαφών. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την προειδοποίηση, λέγοντας ότι «το ευρωπαϊκό κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v