Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόκληση Ερντογάν ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή»

Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και του Κεμάλ Ατατούρκ για τους τούρκους. Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Πρόκληση Ερντογάν ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή»

Προκλητικό ήταν, για ακόμη μία φορά, το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, και ταυτόχρονα, ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ για τους Τούρκους.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αρχικά τόνισε ότι στις 19 Μαΐου 1919, ξεκίνησε ο εθνικός αγώνας, και αυτή η ημερομηνία, ήταν «η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας, ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας».

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρει πως τότε μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση «μίας ισχυρής Τουρκίας» και επεσήμανε: «Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό αγώνα ύπαρξης, αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, ξεκίνησε ο αγώνας για την ύπαρξη και τον αφανισμό, οποίος ενσωματώθηκε με τις κραυγές “είτε ανεξαρτησία, είτε θάνατος”».

«Ο πυρσός της ανεξαρτησίας, που άναψε στη Σαμψούντα, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία με την Αμάσεια, το Ερζερούμ, τη Σεβάστεια και στη συνέχεια την Άγκυρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Το πνεύμα της 19ης Μαΐου είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτού του έθνους. Σε αυτό το πνεύμα κρύβεται το νόημα, του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να αγωνίζεσαι με επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση, παρά τις πιέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μόνο αν ενστερνιστούμε το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου».

«Με μια τέτοια συνείδηση και αυτοπεποίθηση, εσείς, που είστε οι ήρωες του νέου τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ιστορία σας, το παρόν σας, να μείνετε ενωμένοι μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον αδελφικό σας νόμο μεταξύ σας. Συγχαίρω τον εορτασμό της 19ης Μαΐου για τον Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού εσάς, τους νέους μας και το αγαπημένο μας έθνος, και τιμώ για άλλη μια φορά με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα σιωπήσει ο Μητσοτάκης απέναντι σε αυτή την πρόκληση;

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου: 

«Σε ένα προκλητικό του μήνυμα την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε πως σαν σήμερα άναψε «η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος ενάντια στην εχθρική κατοχή». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε σήμερα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονία αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, θα σιωπήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση;»

ΠΑΣΟΚ: Σοβαρή πρόκληση Ερντογάν, κάνει ότι δεν βλέπει η κυβέρνηση

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ανήμερα της 105ης επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, την οποία το τουρκικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει, αποτελούν νέα σοβαρή πρόκληση την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση για μία ακόμα φορά κάνει ότι δεν βλέπει, παρά τις σχετικές προβλέψεις της «Διακήρυξης των Αθηνών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. 

Οπως επισημαίνει, «ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται στο κενό. Η προώθηση της «θετικής ατζέντας», όπως την ανέλυσε ξανά σήμερα ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα «Μακεδονία» πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες και βιασύνη.

Απαιτούνται απτά δείγματα ότι η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί ειλικρινώς τον διάλογο και προτίθεται να απέχει από προκλητικές κινήσεις όπως η σημερινή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v