Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκαν την Πέμπτη να εργαστούν από κοινού ενάντια στην «καταστροφική και εχθρική πίεση των ΗΠΑ» και να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους.
Ο Κινέζος πρόεδρος καλωσόρισε τον Ρώσο ομόλογό του στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.
Η διήμερη επίσκεψη του Πούτιν, το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που ορκίστηκε για πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας, αποσκοπεί να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ στον απόηχο της προτροπής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον περασμένο μήνα στην Κίνα να σταματήσει να παράσχει στήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, Ρωσία και Κίνα δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς και να επεκτείνουν την κλίμακα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεών τους.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο νέος υπουργός Άμυνας του Πούτιν και επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τον συνοδεύσει για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Σι στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης.
Στα εναρκτήρια σχόλιά του, ο Πούτιν χαιρέτισε τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας και Κίνας και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών ήταν «ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή». Ο Σι υπογράμμισε τη «φιλία» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, λέγοντας ότι αυτός και ο Πούτιν παρείχαν ο ένας στον άλλο «στρατηγική καθοδήγηση», προτού οι δύο ηγέτες υπογράψουν τη δήλωση για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.
Η δήλωση καταδικάζει των ανάπτυξη, όπως υποστηρίζει, αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων που απειλούν τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και τη συμμαχία Aukus της Ουάσιγκτον με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Η Μόσχα και το Πεκίνο «σκοπεύουν να αυξήσουν την αλληλεπίδραση και να ενισχύσουν τον συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καταστροφική και εχθρική πορεία της Ουάσιγκτον προς τον λεγόμενο "διπλό περιορισμό" των χωρών μας», τονίζεται στην κοινή δήλωση.
Η Ρωσία χαιρέτισε τις προσπάθειες της Κίνας να μεσολαβήσει για ειρήνη στην Ουκρανία.
Οι δύο χώρες υπόσχονται επίσης να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία, η οποία έχει αναδειχθεί σε «σανίδα σωτηρίας» για τη στήριξη της Ρωσίας, καθώς οι δυτικές κυρώσεις την έχουν αποκόψει από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η δήλωση καταδικάζει επίσης τις προσπάθειες κατάσχεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων - μια σαφής αναφορά στις δυτικές συζητήσεις για τη χρησιμοποίηση «παγωμένων» κρατικών κεφαλαίων της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας - και προειδοποιεί ότι οι δύο χώρες επιφυλάσσονται του δικαιώματος να απαντήσουν.