Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Περιθώρια για ταχύτερη μείωση ελλειμμάτων στην Ευρώπη

Η τρέχουσα ανάκαμψη παρέχει την ευκαιρία για πιο φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείο. Αντιμέτωπη με διαρθρωτικές προκλήσεις η ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΝΤ: Περιθώρια για ταχύτερη μείωση ελλειμμάτων στην Ευρώπη

Η Ευρώπη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την οικονομική ανάκαμψη για να μειώσει πιο γρήγορα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την περιοχή.

«Η τρέχουσα ανάκαμψη παρέχει επίσης την ευκαιρία για πιο φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε την Τρίτη ο Άλφρεντ Κάμερ, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου. «Οι αγορές εργασίας είναι "σφιχτές", οι δείκτες του δημόσιου χρέους έχουν αυξηθεί και τα κενά παραγωγής είναι σχεδόν μηδενικά σε πολλές χώρες. Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε πιο εμπροσθοβαρή μείωση του ελλείμματος από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος για το 2024-25» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι το έλλειμμα στην ευρωζώνη θα μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,6% το 2025 — από 3,5% το 2023, ωστόσο η πρόοδος σταματά από εκεί και έπειτα. 

Ο Κάμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε επίσης ότι «η ανάκαμψη της Ευρώπης, που τροφοδοτείται από την εγχώρια ζήτηση, βρίσκεται σταθερά σε καλό δρόμο».

«Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη δείχνουν ανάπτυξη ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες, με όλες τις μεγάλες οικονομίες να έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν στις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές του Απριλίου 2024» είπε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος.

«Ενώ η Ευρώπη τα πηγαίνει καλύτερα τώρα, είναι αντιμέτωπη με βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις – γήρανση, κλιματική αλλαγή και παγκόσμιος κατακερματισμός» τόνισε «Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν μπαίνει σε αυτή την περίοδο από θέση οικονομικής ισχύος» υποστήριξε ο Κάμερ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v