ΟΟΣΑ: Ισχυρή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το 2024

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% και 3,3% το 2025. Θετικά στοιχεία από τις εξαγωγές στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο.

ΟΟΣΑ: Ισχυρή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το 2024

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ακμάζουσα οικονομία των ΗΠΑ δίνει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν διεθνείς οργανισμοί.

Ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπουν απότομη ανάκαμψη των παγκόσμιων εμπορικών ροών φέτος μετά από την επιβράδυνση του 2023 λόγω των υψηλότερων τιμών, των αυξανόμενων επιτοκίων και της υποτονικής ζήτησης.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% και 3,3% το 2025. Το 2023 είχε καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%.

Η Κλερ Λομπαρντέλι, επικεφαλής οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ, είπε ότι μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται σε μια «κυκλική ανάκαμψη», καθώς το εμπόριο αυξάνεται παράλληλα με την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι η Κίνα και η ανατολική Ασία αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικούς κινητήριους μοχλούς.

Η ανάκαμψη του εμπορίου έχει ήδη συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η συνολική ανάπτυξη της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδό της από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

«Έχουμε ισχυρότερους αριθμούς στο εμπόριο φέτος και θα έχουμε και του χρόνου - είδαμε αρκετά θετικές εξελίξεις από την πλευρά του εμπορίου», δήλωσε  σύμφωνα με τους Financial Times η Λομπαρντέλι.

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο, καταγράφοντας άνοδο 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Για το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 3,2%. Οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν επίσης 0,3% τον Μάρτιο και 1,7% το πρώτο τρίμηνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v