Κρίση τύπου SVB απειλεί τις κινεζικές τράπεζες

Περιφερειακοί όμιλοι έχουν αγοράζει τεράστιες ποσότητες μακροπρόθεσμου κινεζικού χρέους με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα που κατέστρεψε την αμερικανική SVB.

Κρίση τύπου SVB απειλεί τις κινεζικές τράπεζες

Ένα ράλι του κινεζικού δημόσιου χρέους έχει προκαλέσει συναγερμό στις ρυθμιστικές αρχές στο Πεκίνο, οι οποίες προειδοποιούν ότι η όρεξη των περιφερειακών τραπεζών για τα ομόλογα δημιουργεί κίνδυνο για κρίση παρόμοια με αυτή που προκάλεσε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία ρυθμίζει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχει κάνει σαφή τη δυσφορία της για το εύρος των τοποθετήσεων των τραπεζών σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα, τα οποία είναι ευάλωτα στις κινήσεις των επιτοκίων – όπως ήταν και το χαρτοφυλάκιο αμερικανικών ομολόγων της SVB.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι καθαρές αγορές τέτοιων ομολόγων από κινεζικές τράπεζες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από περιφερειακούς ομίλους, ανήλθαν συνολικά σε 270 δισεκατομμύρια Rmb (37 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από την BNP Paribas και παρουσιάζουν οι Financial Τimes.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήρε τον έλεγχο της SVB τον Μάρτιο του 2023 μετά από ένα bank run στην τράπεζα που προκλήθηκε από φόβους ότι δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει τις καταθέσεις της λόγω του αντίκτυπου από τις αυξήσεις επιτοκίων στα μακροχρόνια ομόλογα των ΗΠΑ που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Εκείνη την εποχή, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Κίνα παλεύει με μια μακρόσυρτη κρίση στον τεράστιο τομέα ακινήτων της, ιστορικά το επίκεντρο μεγάλου μέρους των επενδύσεων της χώρας, οι οποίες έχουν διαχυθεί στο χρηματιστήριο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει. Τα προβλήματα μεταξύ του πληθώρας περιφερειακών τραπεζών της χώρας θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις δυσκολίες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο περιορίζοντας τον δανεισμό σε μια κρίσιμη στιγμή.

Οι περιφερειακές τράπεζες συσσωρεύονται σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα από τον Ιανουάριο ως καταφύγιο απέναντι στα προβλήματα των μετοχών και του κλάδου των ακινήτων, οδηγώντας το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί το φαινομενικά ασφαλές δημόσιο χρέος. «Για τους μικρότερους δανειστές, είναι πραγματικά επικίνδυνο να κυνηγούν μακροχρόνιο [χρέος]», δήλωσε ο Wang Ju, επικεφαλής στρατηγικής για την ευρύτερη Κίνα στην BNP Paribas Securities. «Εάν κάτι πάει στραβά και η απόδοση αρχίσει να αυξάνεται... η ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη. Μην ξεχνάτε τα μαθήματα των περιφερειακών τραπεζών όπως η SVB στις ΗΠΑ».

Σε ένδειξη της ισχύος της ζήτησης για μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος, η απόδοση των 30ετών ομολόγων της Κίνας, η οποία κινείται αντιστρόφως στις τιμές, υποχώρησε στο 2,5% περίπου αυτή την εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και δύο δεκαετίες. Οι αποδόσεις των δεκαετιών έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό 2,2% τον Μάρτιο. Σταθεροποιήθηκαν μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις από αξιωματούχους.

Σε ορισμένες ανατολικές και κεντρικές επαρχίες, οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών έχουν πει στους μικρότερους τραπεζικούς ομίλους να σταματήσουν να προσθέτουν μακροπρόθεσμα χρέη στο χαρτοφυλάκιό τους και τους έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους ρευστότητας, σύμφωνα με δημοσιεύματα εγχώριων μέσων ενημέρωσης.

Παρά τα κυβερνητικά βήματα, οι αγροτικές τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα αξίας 400 δισ. Rmb από την 1η Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία δευτερογενών συναλλαγών από τη διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας. Αντίθετα, τα κινεζικά αμοιβαία κεφάλαια αγόρασαν πολύ λιγότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου —78 δισεκατομμύρια Rmb— ενώ μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες πούλησαν 220 δισεκατομμύρια Rmb από τα ομόλογά τους.

«Ιδίως οι μικρότερες τράπεζες επενδύουν πιο επιθετικά σε κρατικά ομόλογα σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους», δήλωσε ο Chen Jianheng, επικεφαλής αναλυτής σταθερού εισοδήματος στο ερευνητικό τμήμα της CICC.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να στοιχειώνονται από μια κατάρρευση το 2016 στην αγορά ομολόγων της χώρας. Αξιωματούχος της PBoC άφησε να εννοηθεί μιλώντας στο Financial News ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιταχύνει την έκδοση ομολόγων σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ράλι, ενώ παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά για να βοηθήσει στη διαχείριση της ρευστότητας.

Ο Πρωθυπουργός Li Qiang είπε τον Μάρτιο ότι η χώρα θα εκδώσει 1 τρισεκατομμύριο Rmb ειδικών ομολόγων κεντρικής κυβέρνησης φέτος για να βοηθήσει στη στήριξη της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v