Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη «δημοσιονομική πειθαρχία» στην Αθήνα προβάλλει ο γερμανικός Τύπος

Η Handelsblatt γράφει για τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα και τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα. Πολλά σχόλια για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, που φέρει «ελληνική υπογραφή» και «αιτήματα από τα ακροδεξιά».

Τη «δημοσιονομική πειθαρχία» στην Αθήνα προβάλλει ο γερμανικός Τύπος

Τα τελευταία χρόνια ο γερμανικός Τύπος έχει σχολιάσει επανειλημμένα τις θετικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας, εκθειάζοντας και την πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση που χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι επομένως όλα καλά στην Ελλάδα;», διερωτάται ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. «Όχι απολύτως, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέφερε στην ετήσια γενική συνέλευση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας πως “Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό”».

Ο Έλληνας οικονομολόγος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μίας «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», εκτιμώντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

«Οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας καταδεικνύουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους – κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει για δεκαετίες. Το χρονικό περιθώριο για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα διαρκεί έως το 2070. Και το υψηλό χρέος αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος για την Ελλάδα», παρατηρεί η Handelsblatt.

«Για να μειωθεί το ποσοστό χρέους, η χώρα θέλει να δημιουργήσει πλεονάσματα της τάξεως του 2-3% για τα επόμενα χρόνια. Ενόψει όμως της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αυτός ο στόχος θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για την Ελλάδα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος από 2,9% σε 2,5% - η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται στο 2,3%.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2024 το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ξεπέρασε κατά 70% τις προσδοκίες, φτάνοντας στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Χατζηδάκης όμως […] ξεκαθάρισε πως φέτος δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιδόματα όπως κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια ή την εξισορρόπηση του πληθωρισμού».

«Σύμφωνο Μετανάστευσης με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης»

Σε μία απόφαση που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «ιστορική» η ΕΕ κατέληξε στο νέο Σύμφωνο περί Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

«Ακόμη και αν ο συμβιβασμός αυτός δεν είναι ιδανικός, είναι σίγουρα καλύτερος από την υφιστάμενη κατάσταση», σχολιάζει η tagesschau.de. «Βεβαίως, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μεριμνούν για τους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο – και ο νέος συμβιβασμός για το άσυλο τους δίνει επιτέλους τη δυνατότητα να το πράξουν».

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, έκανε λόγο για μία «ιστορική ημέρα» κατά την οποία αποδείχθηκε πως «οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να καταφέρουν περισσότερα από κοινού». Η ελληνική κυβέρνηση είναι λογικό να είναι ικανοποιημένη, μιας και το νέο Σύμφωνο «φέρει την υπογραφή της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.

Απ' όταν ανέλαβε την εξουσία, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε αυστηρότερες διαδικασίες στα σύνορα. […] Και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν ικανοποιημένες που ο Μητσοτάκης μπόρεσε να μειώσει τις αφίξεις, έστω και αν αυτό το έκανε εν μέρει με μάλλον παράνομο τρόπο».

Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν στα νησιά του Αιγαίου «αρκετά κέντρα υποδοχής, που χρηματοδοτήθηκαν με κονδύλια της ΕΕ. […] Κέντρα που θυμίζουν φυλακές – και όχι μόνο από άποψη εμφάνισης», συνεχίζει η S.Z., υπενθυμίζοντας ακόμη ότι «το πώς διαχειρίζεται η Ελλάδα τους πρόσφυγες έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ήδη τον Ιανουάριο η Αθήνα καταδικάστηκε σε δύο υποθέσεις. Παρ' όλα αυτά όμως η ελληνική πολιτική είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο για τα όσα πρόκειται να εφαρμόσει η Ευρώπη συνολικά».

RND: Ξεπούλημα του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού

Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) επικρίνει από την πλευρά του πως «στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου βρίσκεται σήμερα η προστασία των συνόρων και όχι των ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

Η κράτηση γονέων και παιδιών που αιτούνται άσυλο επί εβδομάδες ή και μήνες σε στρατόπεδα όπως η Μόρια στη Λέσβο μπορεί να χαρακτηριστεί δικαίως ως ξεπούλημα του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού. Η πρακτική αυτή είναι απίθανο να είναι συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσα στα επόμενα χρόνια το ΕΔΔΑ θα μπορούσε να καταρρίψει τη νέα νομοθεσία της ΕΕ.

Πρόκειται για μία συμφωνία που έπρεπε να γίνει πάση θυσία, διότι η ΕΕ θέλει να παρουσιάσει οπωσδήποτε μία λύση για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι δεξιοί λαϊκιστές θα αξιοποιήσουν το μεταναστευτικό για άγρα ψήφων.

Τώρα όμως το Σύμφωνο περιλαμβάνει και αιτήματα από τα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος – και ωστόσο είναι βέβαιο πως τα ακροδεξιά κόμματα θα επιδιώξουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους με την προπαγάνδα τους εναντίον των προσφύγων. Και με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία γίνεται πιο ανεκτική απέναντι στις δεξιές θέσεις».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v