Στόλτενμπεργκ: Μια «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» εργάζεται ενάντια στη Δύση

«Η Κίνα στηρίζει τη ρωσική πολεμική οικονομία, παραδίδει βασικά στοιχεία στην αμυντική βιομηχανία και σε αντάλλαγμα η Μόσχα επενδύει το μέλλον της στο Πεκίνο», τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Στόλτενμπεργκ: Μια «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» εργάζεται ενάντια στη Δύση

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι οι εχθροί της Δύσης συνεργάζονται πιο στενά ως «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων», συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας.

Περιέγραψε τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ αυτών των τριών χωρών καθώς και της Βόρειας Κορέας, ως προσπάθειες υπονόμευσης των δυτικών δημοκρατιών, σε έναν κόσμο που έχει γίνει «πολύ πιο επικίνδυνος».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έδωσε τα χέρια τον περασμένο Οκτώβριο σε μια σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Οι προειδοποιήσεις του Στόλτενμπεργκ ήρθαν καθώς δύο πρώην υπουργοί Άμυνας υποστήριξαν ότι η Βρετανία απέτυχε να προετοιμαστεί για πόλεμο, εν μέσω φόβων για μια σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στο BBC σήμερα ότι ήλπιζε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία έως τον Ιούλιο – αλλά έδειξε ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιου είδους συμβιβασμούς.

Μιλώντας καθώς το ΝΑΤΟ γιορτάζει την 75η επέτειό του, ο κ. Στόλτενμπεργκ- επικεφαλής του οργανισμού τα τελευταία 10 χρόνια – είπε ότι ο κόσμος είναι τώρα «πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο απρόβλεπτος» και «πολύ πιο βίαιος».

Και προειδοποίησε για αυτό που αποκάλεσε «αυταρχική» συμμαχία που παρέχει ο ένας στον άλλο «ολοένα και πιο ευθυγραμμισμένη» πρακτική υποστήριξη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε «Η Κίνα στηρίζει τη ρωσική πολεμική οικονομία, παραδίδει βασικά στοιχεία στην αμυντική βιομηχανία και σε αντάλλαγμα η Μόσχα επενδύει το μέλλον της στο Πεκίνο».

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι δίνει τεχνολογία στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες.

Επέμεινε: «Ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνές της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα».

Αλλά προειδοποίησε επίσης: «Στο τέλος της ημέρας, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει».

«Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν σε μια θέση όπου θα επιτύχουν πραγματικά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v