Γαλλία:Πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Απροσδόκητη πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Ιανουάριο, καθώς μειώθηκαν οι παραγγελίες για εξαγωγές των προϊόντων της, ενώ την ίδια στιγμή ο Χριστοδουλάκης ”πιέζει” τη Γαλλία για περικοπή του ελλείμματός της.

Γαλλία:Πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης
Υποχώρησε απροσδόκητα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Ιανουάριο, καθώς αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι παραγγελίες για εξαγωγές. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξή του στους Financial Times ”απαιτεί” από τη Γαλλία να περικόψει το έλλειμμά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο 98 τον Ιανουάριο από το 99 του προηγουμένου μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο στο 100.

Στέλεχος της Nexans, της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής καλωδίων παγκοσμίως, σχολίασε ότι το δέυτερο μισό του περασμένου έτους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ μέχρι στιγμής από την έναρξη του έτους δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη πλησιάζει.

Ο κλάδος της μεταποίησης αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία το περασμένο έτος παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1%, το χαμηλότερο των τελευταίων εννέα ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη του στους Financial Times, ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφέρει ότι εάν η Γαλλία αψηφίσει την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της προηγούμενης εβδομάδα, θα στείλει ”λανθασμένο μήνυμα” στους υπολοίπους εταίρους της ευρωζώνης, αλλά και στα μη μέλη κράτη της Ευρώπης.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση, η οποία κάνει λόγο για περικοπή του ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, ο κ. Χριστοδουλάκης σχολίασε πως ”αυτή είναι και η προσδοκία του συμβουλίου”, προσθέτοντας μάλιστα ότι πρόκειται ”για ζωτικής σημασίας απόφαση, όχι μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και για τα μη μέλη”.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι η Γαλλία θα περικόψει το έλλειμμά της ”με τους δικούς μας ρυθμούς”. Στην ίδια συνέντευξη ο Χριστοδουλάκης σχολίασε πως η Σουηδία και η Δανία προσπαθούν να αποφασίσουν εάν θα υιοθετήσουν το ευρώ, ”ψάχνοντας” για διαβεβαιώσεις σχετικά με τη σωστή διαχείριση του νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v