Βύθιση σε νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα μετά τις κάλπες

Το νόμισμα έχει χάσει 9% της αξίας του φέτος. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα οδηγήσει σε νέα στροφή της οικονομικής πολιτικής.

Βύθιση σε νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα μετά τις κάλπες

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε μετά την ήττα-σοκ του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές την Κυριακή. Υποχώρησε 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, σε νέο χαμηλό ρεκόρ σε βάση κλεισίματος, ενώ έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας της μέχρι στιγμής φέτος, ποσοστό που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Χιλής.

Πριν από την ψηφοφορία, οι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το εάν μια ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές που από πέρυσι περιλάμβαναν σωρευτικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 4.150 μονάδες βάσης. 

«Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», έγραψε σε μια έκθεση ο Hasnain Malik, στρατηγός αναλυτής της Tellimer. Εάν η οικονομική δυσπραγία και ειδικότερα ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα».

Οι επενδυτές επιδοκίμασαν τη στροφή προς μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική που στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού, παρόλο που μειώνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης καθιστώντας τον δανεισμό σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους πολίτες. Από την ανατροπή της πολιτικής μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές.

Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές χρημάτων έχουν διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση έναντι των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, επιφυλακτικοί μήπως πιαστούν απροετοίμαστοι για μια ακόμη αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Πολλοί ανέφεραν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, υποθέτοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν σε αλλαγή πλεύσης.

Η λίρα τον Μάρτιο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, με απώλειες να οφείλονται στον υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό και στην αυξημένη τοπική ζήτηση για σκληρό νόμισμα. Η κεντρική τράπεζα, που αντιμετωπίζει επίσης διάβρωση στα συναλλαγματικά της αποθέματα, παρενέβη για να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 500 μονάδες βάσης στο 50% τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, αρνητικά γύρισε το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη, με τον δείκτη BIST 100 να χάνει 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v