Προειδοποιεί για «φούσκα» μετοχών η Τράπεζα Αγγλίας

Οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί κατά πολύ από τον περασμένο Δεκέμβριο, επισημαίνουν αξιωματούχοι της ΒοΕ. Υπογραμμίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας για τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις, παρά τα σήματα μείωσης των επιτοκίων.

Προειδοποιεί για «φούσκα» μετοχών η Τράπεζα Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England-BοE) προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τις βρετανικές επιχειρήσεις για τους κινδύνους που περικλείει η δημιουργία μιας «φούσκας» μετοχών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας επισήμαναν χαρακτηριστικά -μιλώντας στο Reuters- ότι ο κίνδυνος μιας «βαθιάς διόρθωσης» σε ορισμένες αγορές έχει αυξηθεί. Και επεσήμαναν το μέγεθος του πλήγματος από την αντιστροφή του μακροχρόνιου «ράλι» των μετοχών, κλιμακώνοντας τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με τη μόχλευση, τη διαφάνεια και τις αποτιμήσεις στις αγορές.

Ειδικότερα χθες (Τετάρτη 27/3), εκπρόσωποι της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία παρακολουθεί τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αναπτύσσει πολιτικές για την αντιστάθμισή τους, δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι οι εταιρείες υψηλού ρίσκου θα ήταν πολύ ευάλωτες απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις νεφελώδεις προοπτικές για την οικονομία, οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί πολύ από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι εξετάζουν την κατάσταση των επιχειρήσεων οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος δανεισμού και των βρετανικών εταιρειών που ελέγχουν. Μεταξύ των εταιρειών αυτών περιλαμβάνονται και οι αλυσίδες super market Asda και Morrisons. H BOE θα κοινοποιήσει τα σχετικά πορίσματα τον προσεχή Ιούνιο.

8 τρισ. δολάρια 

Οι μετοχές στην παγκόσμια «χρηματιστηριακή βιομηχανία» έχουν αγγίξει σε αξία τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και τα υψηλότερα επιτόκια ήδη πλήττουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων συμφωνιών, ειδικά για εταιρείες που έχουν υψηλό δανεισμό. Ορισμένες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας ήδη αναζητούν τρόπους αναχρηματοδότησης του χρέους τους ή αλλαγές στη συμφωνία δανεισμού τους με μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής στο μέλλον.

Η BοE προειδοποίησε ότι τέτοιες συμφωνίες μπορεί μεν να ομαλοποιούν την κατάσταση για κάποιες εταιρείες, για κάποιες άλλες, όμως, οδηγούν σε μεγαλύτερες σε εύρος χρεοκοπίες. Η Τράπεζα της Αγγλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αγορές μετοχών εδώ και μήνες, αλλά δεν έχει αξιολογήσει πλήρως τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από μια πιθανή σημαντική διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές.

«Η έλλειψη διαφάνειας στις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα συνολικά επίπεδα μόχλευσης και η πολυπλοκότητα των εταιρικών διασυνδέσεων καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσαν αξιωματούχοι της Τράπεζας.

Σήματα μείωσης επιτοκίων

Παρά όμως τους φόβους που διατυπώνονται από την ΒοΕ, η εικόνα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και τα νοικοκυριά συνολικά είναι καλύτερη. Η ίδια η BoE έχει επισημάνει πρόσφατα ότι έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές χρηματοπιστωτικής επέκτασης ακόμη και πριν ο διοικητής της Andrew Bailey δώσει σήματα την περασμένη εβδομάδα ότι είναι κοντά στη μείωση των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου από το τρέχον υψηλό 16ετίας (5,25%).

Αξιωματούχοι της Τράπεζας δήλωσαν ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που καθυστερούν στις πληρωμές στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να αυξηθεί περίπου 1%, καθώς ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων πλήττει τους δανειολήπτες όταν ανανεώνονται τα δάνειά τους. Οι καθυστερήσεις στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν υψηλό στο 2,4% του συνόλου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, σύμφωνα με την ΒοΕ, οι επιχειρήσεις ήταν «σε γενικές γραμμές ανθεκτικές» στα υψηλότερα επιτόκια και στο οικονομικό περιβάλλον της ασθενέστερης ανάπτυξης. Και συμπλήρωναν ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού δεν έχει γίνει ακόμη αισθητό από όλες. Παρ' όλα αυτά προσέθεταν ότι ορισμένες μικρότερες ή εταιρείες με υψηλή δανειακή μόχλευση ενδέχεται να «αγωνιστούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v