Το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ, αφού η Χαμάς απέρριψε την τελευταία του πρόταση για συμφωνία που περιλαμβάνει απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel. Η αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Ντόχα εδώ και οκτώ ημέρες.
Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν περιέλθει «σε αδιέξοδο» λόγω των απαιτήσεων της Χαμάς.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος – ο οποίος έχει στενή συνεργασία με τον επικεφαλής της Μοσάντ που ηγείται των διαπραγματεύσεων – κατηγόρησε τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ότι σαμποτάρει τον διάλογο «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να ρίξει λάδι στη φωτιά του πολέμου λόγω του Ραμαζανιού».
Ωστόσο, πολλά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν νωρίτερα ότι μικρή ομάδα της Μοσάντ παρέμεινε στο Κατάρ για να συνεχίσει τις συνομιλίες. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σχολίασε τις αναφορές. Ο Μάτζιντ Αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το Κατάρ διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους συνεχίζονται, μολονότι και οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την έλλειψη προόδου.
Οι συνομιλίες «είναι σε εξέλιξη», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία εξέλιξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι η μία από τις ομάδες (των διαπραγματευτών) αποσύρθηκε».
Σε ανακοίνωσή του, από την άλλη, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η απόφαση της Χαμάς να απορρίψει συμβιβασμό με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ «είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των συνομιλιών και θλιβερή απόδειξη για τη ζημιά που προκλήθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», που ζητά άμεση κατάπαυση πυρός και πέρασε το βράδυ της Δευτέρας αφού οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο, όπως θα ήθελε το Ισραήλ.
Το γραφείο του Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς για «ακραία αιτήματα», όπως ο πλήρης τερματισμός του πολέμου και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. «Το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», ανέφερε.
Διπλωματικός αξιωματούχος που επικαλέστηκε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης είπε ότι η Χαμάς ζήτησε να δοθεί λευκή άδεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και δεν αναφέρθηκε καν στην απελευθέρωση ομήρων.
«Δεν υπάρχει κανένας να μιλήσει από την άλλη πλευρά και η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει τίποτα να κάνει στο Κατάρ», ανέφερε η πηγή.
Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές πως θα εμμείνει στην αρχική της θέση σχετικά με το αίτημα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και «πραγματική» ανταλλαγή «αιχμαλώτων» — απαιτήσεις που το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως παραληρηματικές.
Ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση έχει εξαρτήσει τυχόν απελευθέρωση ομήρων με τη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο, το Τελ Αβίβ επιμένει ότι η εκστρατεία για την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς θα ξαναρχίσει μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας για τους ομήρους.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μη θέσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα βλάψει τις συνομιλίες.
Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ δήλωσε στο Bloomberg ότι η απόφαση των ΗΠΑ δίνει στη Χαμάς λόγους να πιστεύει ότι «θα επιτύχει κατάπαυση πυρός χωρίς απελευθέρωση ομήρων».
Σε δήλωση του γραφείου του Νετανιάχου μετά την έγκριση του ψηφίσματος, το Ισραήλ προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να απόσχουν βλάπτει την πολεμική προσπάθεια κατά της Χαμάς και υπονομεύει τις προσπάθειες για απελευθέρωση των ομήρων.
Ταυτόχρονα, παρά το ψήφισμα, το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 93 τραυματίστηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.